Klok gumma hjälpte kung

ANNONS
|

Det är åtminstone vad en av många historier om gumman förtäljer. Myterna är många och exakt vad som är sant och vad som är överdrifter är kanske svårt att avgöra.

Fakta är dock att Britta Lena Andersson bodde under senare delen av 1800-talet i Västra Hammerö, där det numera finns en gata som hon fått ge namn åt.

Redan som ung började hon hjälpa till vid olycksfall på gårdarna hemmavid. Hon hade en särskild begåvning för att spjäla brutna armar och ben så att dessa växte ihop riktigt.

Med tiden blev Britta Lena Andersson känd långt bortom Kungsbacka, ja, till och med utanför landets gränser. Ryktet om hennes kunskaper sägs ha nått konungen som efter en utlandsresa drabbats av lusfeber. Det var en otäck sjukdom som yttrade sig i bölder ur vilka det kom småkryp.

ANNONS

Britta Lenas ordination blev att kungen skulle ligga med handen i huden efter en nyslaktad oxe. I huden hade man stuckit en mängd små hål och genom dessa kröp nu lössen ut för att i stället sätta sig på den ludna utsidan av oxskinnet.

Britta Lenas ryktbarhet växte och myterna ökade i antal. Inte blev det sämre av att denna kloka gumma till sist, år 1904, gick bort samma dag som hela västra Sverige skakades av en riktig jordbävning.

ANNONS