Ett av målen som EU väntas misslyckas med att nå är minskningen av utsläppen av växthusgaser.
Ett av målen som EU väntas misslyckas med att nå är minskningen av utsläppen av växthusgaser. Bild: AP

Prognosen: EU misslyckas med alla miljömål

EU kommer inte nå något av sina klimatmål för 2030, visar en prognos från EU:s miljöbyrå.
Hittills har Sverige varit bäst på att få ner utsläppen av klimatfarliga växthusgaser, men med regeringens nya klimatpolitik kan det komma att ändras.

ANNONS
|

EU:s miljöbyrå, EEA, kan i en ny rapport konstatera att EU kommer att misslyckas med alla stora klimatmål för 2030. Det skriver nyhetssajten Europaportalen.

Målen som inte kommer nås är minskningen av skadliga utsläpp av växthusgaser, att öka upptagen av växthusgaser i skog och mark, andelen förnybar energi samt målet på minskad energianvändning.

– Prognosen bekräftar bara det vi sagt hela tiden. EU:s medlemsländer gör inte tillräckligt. Och missar de målen kommer det stå skattebetalarna dyrt, säger Europaparlamentariker Pär Holmgren (MP) till Europaportalen.

Mycket har gjorts – men det är inte tillräckligt

Europaparlamentarikern Jessica Polfjärd (M), håller med om att mer behöver göras, men säger också att det europeiska klimatarbetet har gjort stora framsteg.

ANNONS

– Som ansvarig förhandlare för den nya ansvarsfördelningen som snart träder i kraft, har min prioritet varit att skärpa kraven på alla medlemsländer och alla sektorer. Det är en viktig pusselbit för att nå målen, säger Jessica Polfjärd till Europaportalen.

Sveriges förstaplats hotad

Prognosen ser dock bättre ut för Sverige på egen hand, som når det nationella EU-målet med marginal. Enligt miljöbyrån toppar Sverige listan hittills av EU-länderna när det gäller att minska utsläppen av växthusgaser.

Regeringens nya politik, som enligt dem själva inte når 2030-målet, kan dock peta ner Sverige från förstaplatsen. EU-parlamentariker Heléne Fritzon (S) tycker att det är fel väg att gå.

– Med EU:s klimatpaket Fit for 55 har vi satt upp ambitiösa mål till 2030 och nu är det dags för medlemsländerna att skrida till verket. Därför ser jag med oerhörd oro och frustration hur den svenska SD-regeringen istället ökar utsläppen och sjabblar bort satsningar på järnvägar och grön omställning, säger Heléne Fritzon till Europaportalen.

LÄS MER:Trots klimatlöften – olja, kol och gas ökar

LÄS MER:Klimatrapport: Sveriges klimatpolitik otillräcklig

LÄS MER:Få koll på klimatmålen

ANNONS