Klimat- och Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) besökte den svenska paviljongen under COP28.
Klimat- och Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) besökte den svenska paviljongen under COP28. Bild: Henrik Montgomery/TT

Pourmokhtaris nya besked – klimatplan kommer i år

Efter en intervju i TV4 under fredagsmorgonen var bilden att regeringens klimathandlingsplan dröjer till efter årsskiftet. Med anledning av det anmäldes hon till konstitutionsutskottet av Miljöpartiet och Centerpartiet.
Nu kommer ett nytt besked från klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L).
– Klimathandlingsplanen kommer att presenteras innan årsskiftet, skriver hon i ett svar till GP.

ANNONS
|

Det var i TV4:s Nyhetsmorgon klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari under fredagsmorgon sa att regeringen och Sverigedemokraterna är i full fart med att förhandla om formuleringarna i klimathandlingsplanen.

Handlingsplanen ska innehålla vad regeringen gör för att minska utsläppen och nå klimatmålen.

– Det kommer ta en liten stund till, sa hon i morgonsoffan och fortsatte:

– Det som står i lagen är att man bör lägga fram den före årsskiftet.

Miljöpartiet: Otroligt provocerande

I klimatlagen står dock inte ”bör”, utan att handlingsplanen lämnas till riksdagen året efter det att ordinarie val till riksdagen har hållits. På frågan om det inte är säkert att planen kommer före nyår svarar Pourmokhtari:

ANNONS

– Nej, det är inte säkert. Däremot så är det säkert att det kommer vara en plan som jag ser till levererar vad Sverige behöver göra den kommande tiden.

Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén reagerade senare i samtal med TT starkt på ministerns uttalande.

– Det är otroligt provocerande att höra henne sitta i en morgonsoffa och ljuga om de här sakerna. En klimat- och miljöminister vet vad som står i klimatlagen, det är en självklarhet.

– Att då sitta och hävda att det är "bör-krav" och inte "ska-krav", det är så märkligt.

MP och C anmäler minister till KU

Både MP och C har nu anmält ministern till riksdagens konstitutionsutskott (KU), som kan granska statsråd.

Helldén frågar sig om det är så att ministern planerar att bryta mot lagen. Muharrem Demirok går ännu längre och påstår att ministern uppenbart har för avsikt att frångå lagstiftningen.

– Lagen är tydlig, planen ska presenteras före årsskiftet. Det är uppenbart att ministern och regeringen avser att avsiktligt bryta mot lagen, sa han under fredagseftermiddagen till TT.

Efter kritiken från bland annat Miljöpartiet och Centerpartiet valde klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari under fredagseftermiddagen att förtydliga sitt besked gällande när klimathandlingsplanen kan presenteras.

”Klimathandlingsplanen kommer att presenteras innan årsskiftet”, skriver hon i ett meddelande till GP.

ANNONS

Romina (L): ”Planen kommer ta oss närmare Sveriges klimatmål”

Sedan kommenterar hon den kritik hon har fått i kölvattnet av intervjun i TV4.

”Centerpartiets och Miljöpartiets politiska spel hjälper inte klimatet. Planen som regeringen lägger fram kommer att innehålla en ambitiös och effektiv borgerlig klimatpolitik som tar oss närmare Sveriges klimatmål”.

Hon tillägger:

”Den kommer att göra upp med den miljöpartistiska klimatpolitik som sänkte svenska hushåll.”

Regeringen har sedan tidigare skjutit upp inlämnandet av planen, i den så kallade propositionsförteckningen för hösten 2023 stod att den skulle redovisas som en skrivelse till riksdagen i november.

LÄS MER:Detta har hänt under Romina Pourmokhtaris första år som minister

LÄS MER:SD får vara med och utforma klimatpolitiken

LÄS MER:"Början på slutet för fossila bränslen"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS