EU:s klimatchef Wopke Hoekstra och klimatminister Romina Pourmokhtari (L).
EU:s klimatchef Wopke Hoekstra och klimatminister Romina Pourmokhtari (L). Bild: Peter Dejong/AP/TT

"Början på slutet för fossila bränslen"

För första gången nämns fossila bränslen, den stora boven bakom klimatförändringarna, i en global överenskommelse.
– Det här är ett ordentligt framsteg, säger klimatminister Romina Pourmokhtari.

ANNONS

Efter två veckors klimatmöte i Dubai lyckades världens länder enas om en uppmaning om att ställa om från fossila bränslen i energisystemet. Målet är att världen ska nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050.

– Det här är ett ordentligt framsteg. Men nu är det väldigt viktigt att börja agera också, säger klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

– För det här är inte tillräckligt. Vi är absolut inte färdiga, vi kommer att behöva fler förflyttningar framåt de kommande åren.

"Början på slutet"

EU:s klimatchef Wopke Hoekstra säger att avtalet markerar en början.

– Mänskligheten har äntligen gjort vad som borde gjorts för länge längesen, säger Hoekstra.

ANNONS

– För första gången på 30 år kan vi nu nå början på slutet för fossila bränslen.

Danmarks minister för global klimatpolitik, Dan Jørgensen, har varit en av huvudfigurerna under FN:s klimatmöte COP28. Han kallar avtalet historiskt, och är också lite lättad.

– Att detta skulle lyckas här i en oljestat, omgiven av oljeländer, att få dem med sig på att vi ska bort från oljan – det är ett jätteframsteg, säger han.

– De som inte tycker att vi ska låta bli kol, olja och gas får det svårare nu. Jag tror att Opec-länderna har känt sig mycket pressade här.

Klimatorganisationer och forskare varnar för att det finns många kryphål i texten, inte minst för att bolag kan fortsätta utvinna fossil naturgas under en övergång.

Biden: Historisk milstolpe

Men Pourmokhtari pekar på att överenskommelsen är en kompromiss mellan nästan 200 länder, och då blir den inte perfekt.

– Det är svårt i de här multilaterala sammanhangen, även Saudiarabien ska skriva under på samma avtal, säger hon

– Det finns en risk (för kryphål), men det är bättre än ingenting. Och nu tar vi ett steg framåt när vi bara för någon dag sedan var på väg att ta steg bakåt.

USA:s president Joe Biden kallar överenskommelsen en "historisk milstolpe" i övergången från fossila bränslen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

ANNONS

Enligt Biden återstår ännu mycket arbete för att nå målen för att begränsa den globala uppvärmningen, men "dagens resultat tar oss ett betydande steg närmare."

Alla åt samma håll

Överenskommelsen framhåller att omställningen ska ske på ett rättvist och ordnat sätt, en formulering som speglar de olika förutsättningar rika och fattigare länder har.

– Olika länder har olika vägar att gå nu, och det måste man förstå. Det kommer inte att gå lika snabbt för alla länder. Men det är viktigt att vi nu är överens om att alla ska röra sig i den riktningen och ställa om från fossila bränslen, säger Pourmokhtari.

ANNONS