Bild: Elisabeth Alvenby/Jenny Ingemarsson
Bild: Elisabeth Alvenby/Jenny Ingemarsson

Katastrofsiffra för Bokmässan

Årets Bokmässa i Göteborg hade 35 procent färre besökare under lördagen än tidigare år: "Tyvärr var det väntat."

ANNONS
|

GP har under helgen berättat om Bokmässans minskning i besökarantal under torsdagens och fredagens evenemang, då ungefär 10 procent färre än tidigare år kom till Svenska mässan för att träffa favoritförfattare, förläggare och annat branschfolk.

Under en presskonferens på söndagen berättar Bokmässans vd, Maria Källsson, att besökstappet på lördagen var betydligt mer dramatiskt: hela 35 procent.

–Tyvärr var det väntat, med tanke på det som ägde rum på Göteborgs gator utanför mässan, och de krigsrubriker som har funnits i medierna innan, säger hon.

LÄS MER:Bokmässan efter demonstrationen: "Djupt beklämmande"

Totalt besökte 77 292 personer arrangemanget i år. Det kan jämföras med 96 293 besökare 2016, enligt Bokmässans egen statistik.

ANNONS

Maria Källsson riktade under presskonferensen kritik mot medierna för att enbart ha fokuserat på det negativa: Nämligen Nya Tiders medverkan och nazistiska NMR:s demonstration.

– Författare som kommit hit för att tala om sina böcker, poesi, barnlitteratur, debatt, har bara fått en enda fråga ställd till sig. Det är bedrövligt att se.

Huruvida Nya Tider ska få ställa ut igen eller inte nästa år ska de ta under övervägande. Ännu kan inget besked ges.

ANNONS