Kaffet kom till Sverige – via Göteborg

Det allra första kaffet som kom till Sverige gjorde det via Göteborg. Vi firar kaffets dag med att lista 21 saker om den svarta drycken som du inte visste om

ANNONS
|

Svenskarnas kärlekshistoria med kaffet började under första halvan av 1700-talet när kung Carl XII kom tillbaka från Turkiet. Där hade han ochhans mannar lärt sig uppskatta den svarta drycken och när hanåtervände till Sverige tog han med sig en turkisk kaffekokare och den nya sedan att dricka kaffe.Med ens växte dess popularitet bland svenskarna.

Alla var dock inte lika förtjusta i kaffet. Carl von Linné var exempelvis kritisk mot både dess effekter och de vanor det medförde. Andra ogillade att kaffeimporten fick pengar och silver att lämna Sverige.

1756infördes ett förbud mot kaffedrickande och den som ertappades fick betala böter. Svenskarna slutade dock inte dricka kaffe för det.Tvärtom,när förbudet väl hävdes hade konsumtionen skjutit i höjden.

ANNONS

Svenskarna dricker i dag näst mest kaffe i världen, bara slagna av våra finska grannar.

Det allra första kaffet kom faktiskt till Sverige via Göteborg. Klicka på bildspelet för att ta del av kaffets intressanta historia och effekter.

ANNONS