Hundratusentals demonstrerar i Barcelona

Ett stort antal katalaner har gått ut i strejk i dag, i protest mot polisvåldet under folkomröstningen om självständighet. Kollektivtrafiken fungerar knappt, hamnarna i Barcelona och Tarragona står till och motorvägar blockeras med schackspel. Pressen ökar på Spaniens regering att lösa den värsta politiska krisen i landet på länge.

ANNONS
|

– Vi protesterar mot att den spanska polisen bröt mot mänskliga rättigheter och för den katalanska självständigheten, säger Melida Caceres till GP.

Hon var en av de 300000 personer som deltog i protesterna i Barcelona. Bland annat har enorma skaror samlats utanför högkvarteret för den nationella poliskåren, som i demonstranternas slagord bland annat beskrivs som en "ockupationsstyrka".

Katalanerna är förbannadepå den polis som regeringen i Madrid kallade in från andra delar av landet för att försöka stoppa folkomröstningen.

–De tog med sig våldet hit. De har slagit människor som stod med uppsträckta händer. Hur skulle vi inte kunna vara ursinniga? säger Josep Llavina, en 53-årig egenföretagare som rest till Barcelona från en närliggande stad för att delta i protesten, till nyhetsbyrån AP.

ANNONS

Valobservatör: "Vi såg upprepade kränkningar"

Manifestationer hålls även på flera andra håll runt om i Katalonien. Ett preliminärt uttalande har dessutom kommit från en grupp internationella valobservatörer.

– Vi såg många och upprepade kränkningar av medborgerliga och mänskliga rättigheter. Vi är chockade över att det här hände, säger forskarlagets ledare, doktor Helena Catt.

Så tillägger hon:

– Framför allt eftersom attdet är uppenbart för oss att det var en centralt orkestrerad militär operation som var noggrant planerad. Vi är övertygade om att de väpnade maskerade officerarna kom in i vallokaler för att förhindra en fredlig demokratisk process.

Observatörer understryker dock att omröstningen genomfördes. Katalanerna beskrivs som fredliga och fast beslutna att göra sina röster hörda.

Katalonien paralyserat

Flyg- och tågtrafiken påverkas såväl som hamnverksamheten, efter att fackförbunden uppmanat till strejk som ett "kraftigt fördömande" av polisens agerande. Kilometerlånga bilköer har uppstått efter att omkring 50 vägar blockerats.

– Kampen fortsätter i Katalonien och dessutom använder man humor. Det är så man vinner.Schack matt mot staten, skriver Joseba Azkarraga på Twitter.

"Vi fortsätter"

Minst 893 personer uppsökte vård efter att polisen försökte stoppa söndagens folkomröstning i regionen.Efter dessa våldsamma räder uppmanade Spaniens största fackföreningar, den politiskt fristående organisationen ANC och 41 andra organisationer till att gå ut i strejk under tisdagen.

ANNONS

– Fred, artighet och värdighet har tagit oss hit. Den slutgiltiga framgången hänger på att vi hänger oss som aldrig tidigare. Vi fortsätter!säger Kataloniens regionpresident Carles Puigdemont.

Dessutom höllmånga skolor stängt, medan tre fjärdedelar av sjukvårdsarbetarna inte gått till arbetet. Även en rad kulturella institutioner höll stängt,däribland turistmagneten Sagrada Família.Fotbollsklubben Barcelona FC deltog genom att ställa in träningarna för samtliga professionella lag och ungdomslagen.

LÄS OCKSÅ:FC Barcelona strejkar efter polisvåld i Katalonien

Strejken påverkar hela landet

Katalonien är en viktig region för den spanska ekonomin och svarar för omkring 19 procent av landets BNP. En omfattande strejk i regionen är därmed skadlig för landet. Från Madrid komdärför ilskna reaktioner.

–Vi ser hur Kataloniens regering dag efter dag driver befolkningen mot avgrunden och uppviglar till uppror på gatorna, säger inrikesminister Juan Ignacio Zoido, enligt AFP.

Det blev en överväldigande majoritet för ja till självständighet, men endast omkring 40 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen. Puigdemont har sagt att han nu kommer att skicka vidare frågan till regionparlamentet, där de självständighetsivrande partierna har majoritet. Samtidigt har han bett om en internationell medlingsinsats för att få till en dialog med Madrid.

Spaniens regering har sagt att den ska stoppa den rika regionen från att bryta sig loss från Spanien. Regeringen avvisar söndagens folkomröstning och kallar den inkonstitutionell samt "fars". Ett eventuellt utropande av självständighet lär knappast accepteras av centralregeringen.

ANNONS
ANNONS