Hans "Hasse" Alfredson är död

Författaren, underhållaren och regissören Hans Alfredson är död. Han blev 86 år gammal.

ANNONS
|

Hans "Hasse" Alfredson var en folkkär personlighet med många meriter på listan. En riktig mångsysslare. Under 86 år hann ha med att vara bland annat komiker, filmskapare, författare, skådespelare, dramatiker, regissör, scenograf och översättare.

Hans Alfredsons son, regissören Daniel Anderson, säger till TT att fadern gick bort lugnt och stilla.

– Han dog för ett par timmar sedan. Han har legat ett par dagar på Danderyds sjukhus.

LÄS MER:HasseåTage kommer att leva för alltid

"Mycket tråkigt besked"

Hans Alfredson föddes i Malmö den 28 juni 1931 och växte upp i Helsingborg. Han debuterade som skribent 1948 i Helsingborgs-Posten under signaturen Simson. Som student i Lund medverkade han i studentspex. Efter att ha avlagt fil kand-examen 1956 arbetade han fyra år på Sveriges Radio där han mötte Tage Danielsson. 1961 bildade han tillsammans med Tage Danielsson Svenska Ord AB.

ANNONS

– Det var verkligen ett mycket, mycket tråkigt besked. Jag tyckte hemskt mycket om honom. Vi jobbade ihop väldigt mycket och hade så roligt tillsammans, sägerMona Haskel, sekreterare iproduktionsbolaget AB Svenska Ord.

HasseåTage blev ett begrepp i svenskt kultur- och nöjesliv. Tillsammans skrev de en rad revyer med Gröna Hund från 1962 som den första. Den sista, Fröken Fleggmans mustasch, kom 1982. Figuren Lindeman som knäppte ihop gylfen med västen var en återkommande improvisation, framförd omkring 150 gånger.

Tillsammans producerade och medverkade Hasse och Tage i flera filmer, varav Äppelkriget från 1971 var Guldbaggevinnare. Efter Tage Danielsson död 1985 avvecklades Svenska Ord.

Prisbelönta filmer

Hans Alfredson fortsatte sin verksamhet med firman Skrivstugan. Som filmregissör skrev han manus och regisserade sex filmer. Den enfaldige mördaren, efter ett kapitel i Alfredsons bok En ond man, belönades med flera utmärkelser.

I filmen Den enfaldige mördarenfrån 1982 jobbade skådespelaren Cecilia Walton Agrell med Hasse Alfredson och minns honom som omtänksam.

–Det jag tänker på är att han var väldigt generös. Man kände att han ville att alla skulle må bra. Han ställde till med trevliga fester. Det var god mat och hembakta bullar, man kände sig ompysslad.

–Annars var han en blyg människa, inte så spexad liksom, lite reserverad. Men under arbetet med filmen var han öppen och en fantastisk improvisatör och uppskattade när man själv prövade något i en scen man repeterade, säger Cecilia Walton Agrell till TT.

ANNONS

Han författade också skönlitterära böcker, deckare och barnböcker. En allvarlig ton finns i släktsagan Tiden är ingenting. Han skrev även dramatik, var scenograf, översatte böcker, skrev limerickar och medverkade till och med på operettscenen.

HasseåTage-museum i Tomelilla

1992 blev han filosofie hedersdoktor vid Lunds universitet. Hans Alfredson hann också med att vara chef på Skansen (1992-1995). År 2006 invigdes ett HasseåTage-museum i Tomelilla. I den femton kvadratmeter stora lokalen sammanfattas Svenska Ords verksamhet.

–Vi pratar mycket om Hasse och Tage-andan. Och de fantastiska värden som han skapade hoppas jag att vi som nation kan förvalta. Hasse representerar humanism, samhällsengagemang och att vara i fas med samtiden och göra högkvalitativ film, men ändå med förmågan att vara folklig, sägerfilmproducenten Helene Granqvist som är ordförandei museets vänförening till TT och fortsätter;

–Jag tänker på hur viktiga Hasse och Tage har varit för vår identitet.

Hans Alfredson var gift med Gunilla Alfredson och far till Tomas, Sofi och Daniel. Också stora humorister blir gamla och trötta. I flera intervjuer de senaste åren berättade Hasse Alfredsson om sin sorg över att den tidigare så oändliga kreativiteten börjat sina. Det hindrade honom inte från att riva ned de allra varmaste applåderna under Guldbaggegalan då han i januari 2013 tog emot hedersguldbaggen med kvällens längsta, mest invecklade och – roligaste – tal.

ANNONS

Hanblev 86 år gammal.

ANNONS