Gatukonst för hela staden

I veckan inleds gatukonstfestivalen Artscape 2016. Där kommer göteborgarna under fyra veckor att kunna se 22 målningar och skulpturer uppföras runt om i staden.

ANNONS
|

Artscape är en konstfestival för hela Göteborg – bokstavligt talat. Festivalen, som drog igång i går, pågår nämligen i alla 10 stadsdelar och det är första gången någonsin som en stad används som galleri i en samlad konsthändelse. Sammanlagt kommer 22 konstverk att bli till under festivalens gång. Två av dessa kommer bli Sveriges största väggmålningar, berättar Daniel Wakeham som är en av projektledarna.

– Tänk dig en väggmålning på ett trettonvåningshus, bara ett vanligt sexvåningshus är ju stort. Det kommer att bli jättehäftigt.

Tillsammans med Tor Hedendahl startade han Artscape i Malmö 2014. En organisation som sedan dess har haft som mål att lyfta fram publik konst och skapa kultur på platser som ofta snarare används i kommersiella syften.

ANNONS

– Vi brinner verkligen för konst i det offentliga rummet. Tyvärr är konstvärlden inte så tillgänglig, många känner en hög tröskel inför konstmuseum och gallerier. Får man ut konsten på gatorna är den till för alla, säger Daniel Wakeham, och Tor Hedendahl fortsätter:

– När det kommer till konst är det rätt svårt att få tillgång till samma ytor som nästan slängs iväg på reklam. Hellre kultur på de ytorna tycker vi.

Förutom väggmålningar kommer det att gå att ta del av föreläsningar, workshops och guidade visningar runt om i staden under festivalen.

– Vi har workshops för alla åldrar där man får vara med och måla tillsammans med konstnärer, och på riktigt förändra sin egen stadsbild. Vi vill att folk ska bli inspirerade och tänka att om tio år kan det vara de som målar ett trettonvåningshus.

Under måndagen började ett antal konstnärer att ta sig an Göteborgs väggar, utrustade med sprayburkar och lyftkranar. På Lindholmen kunde man se konstnären Bless påbörja sin väggmålning upphissad flera meter över marken. I en annan del av stan fick Magasinsgatan besök av konstnären Hueman från väggmålningarnas huvudstad San Francisco.

– Målningen jag ska göra heter Braided sisters. Som amerikan känner jag inte till Göteborg så bra, men när jag tänker på Sverige så tänker jag på tjejer med flätor i håret. Och så gillar jag själv att ha mitt hår flätat.

ANNONS

Hueman kommer att göra två väggmålningar på den lilla innergården på Magasinsgatan, en tjej med pastellblått flätat hår och tjej med lila fläta. Hon tror att den här typen av festival kan hjälpa till och stärka och ge en positiv bild av gatukonsten.

– I San Francisco uppskattar och älskar folk gatukonsten. Det skapar områden med kultur, och jag tror definitivt att folk hellre ser kultur på sina väggar än reklam.

Fakta: Här hittar du konstverken

 1. Hjällbobron - Konstnär: Ligisd. På plats från 25 juli.
 2. Bredfjällsgatan 34 - Konstnär: Eine. På plats från 28 juli.
 3. Bredfjällsgatan 46 - Konstnär: AnimalitoLand. På plats från 28 juli.
 4. Mandolingatan 33 - Konstnär: Jarus. På plats från 4 augusti.
 5. Mandolingatan 39 - Konstnär: Rone. På plats från 26 juli.
 6. Frölunda kulturhus, Valthornsgatan - Konstnär: Ollio. På plats från 8 augusti.
 7. Östra Hamngatan 52 - Konstnärer: Koralie och Supakitch. På plats från 6 augusti.
 8. Verkstadsgatan/Skeppsbron - Konstnär: Magda Sayeg. På plats från 27 juli.
 9. Lundbybadet, Lantmannagatan 5 - Workshop 4 och 5 augusti.
 10. Karlavagnsgatan 7 - Konstnär: Bless. På plats från 25 juli.
 11. Bruksgatan 13 - Majorna - Konstnär: Ollio. På plats från 8 augusti.
 12. Röda Sten - Workshop. 31 juli.
 13. Kåken, Kålltorpsgatan 2 - Konstnär: Henrietta Kozica. På plats från 1 augusti.
 14. Härlanda Park 6b - Konstnär: Ana María. På plats från: 28 juli.
 15. Rymdtorget - Konstnär: Elina Metso. På plats från 27 juli.
 16. Rymdtorget - Workshop 6-7 augusti.
 17. Tynneredsskolan, Safirgatan 17 - Konstnärer: Code26 och Ajja. På plats från 1 augusti.
 18. Väderilsgatan 44 – 56 - Konstnär: Yash. På plats från 2 augusti.
 19. Sunneviksgatan 21 - Konstnär: Disk. På plats från 7 augusti.
 20. Andra Långgatan 15 - Konstnär: Cityzenkane. På plats från 26 juli.
 21. Magasinsgatan - Konstnär: Hueman. På plats från: 25 juli
 22. Hjalmar Bergmans gata - Workshop. Datum ej satt.

Datumen är preliminära. Mer info hittar du på artscape.se

ANNONS