Är ost ditt favoritpålägg på mackan? Då är du inte ensam! Faktum är att vi i Sverige är riktiga storätare när det kommer till hårdost, varje person äter 13 kilo om året. När du väljer ekologisk ost i matbutiken gör du stor skillnad för naturen. Här är tre skäl att välja ekologisk ost: det är bättre för artrikedomen (bin, fåglar och blommor), fler djur får komma ut på bete och kravmärkta kor får beta längre perioder och kornas mat besprutas inte.
Mångfalden av arter minskar i en skrämmande takt. Men på ekologiska gårdar finns så mycket som 50 procent fler arter av växter och pollinatörer än på konventionella gårdar. Det beror till stor del på att naturfrämmande bekämpningsmedel inte används.
När du byter till ekologisk hårdost under ett år stoppar det 6 liter bekämpningsmedel och 12 kilo klimatskadlig konstgödsel, detta enligt siffror från Naturskyddsföreningen. Tänk vilken skillnad det blir om många gör samma sak. För att minska miljöpåverkan ytterligare, variera gärna med växtbaserade pålägg på mackan. Men när du väl äter ost – välj ekologisk, så bidrar du till ökad artrikedom!
Karin Bengtsson, medlem i Naturskyddsföreningen i Göteborg
LÄS MER:Tysk butikskedja tar betalt för matens klimatpåverkan
LÄS MER:Så tänker du klimatsmart när du ska välja mat
LÄS MER:Missförhållanden på lantgårdar i Västra Götaland – trots kravmärkning