Dessa förslag borde mötas av förståelse av dem som råkar bestämma i dagsläget, för ett är förutsägbart: många av er kommer så småningom att befinna er i just den situation som flera av er blundar för just nu, menar insändarskribenten.
Dessa förslag borde mötas av förståelse av dem som råkar bestämma i dagsläget, för ett är förutsägbart: många av er kommer så småningom att befinna er i just den situation som flera av er blundar för just nu, menar insändarskribenten.

Vi behöver en ny yrkeskategori

Man skulle aldrig lämna en sjuksköterska, trots gedigen sjukvårdsutbildning, att förlösa en gravid kvinna, men när det kommer till vården av äldre finns inte alls samma inställning, menar signaturen Hög tid att agera.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Jag läste med sorg i hjärtat Peter Hjörnes "Äldreomsorg - vår sorg" i GP (24/5). Det är riktigt att vi länge saknat resurser för ett gott omhändertagande av våra äldre. Jag ser att genomsnittsåldern för de som avlidit i corona är 81 år.

Jag är 81 år. Men jag är frisk. Jag har närboende barn som hjälper mig i isoleringen. Jag är också sjuksköterska och har haft insyn i svensk sjukvård sedan sent 50-tal.

Varför krävs inte, åtminstone en viss, geriatrisk utbildning för att anförtros vården av äldre?

Utan att nedvärdera alla engagerade människor som arbetar i äldrevården måste jag ändå fråga: varför krävs inte, åtminstone en viss, geriatrisk utbildning för att anförtros vården av äldre? Jag är också barnmorska. Man skulle aldrig lämna en sjuksköterska, trots gedigen sjukvårdsutbildning, att förlösa en gravid kvinna.

ANNONS

Snälla regeringen/statsministern: specialutforma en ny yrkeskategori – legitimerad geriatrikundersköterska. Och anställ endast utbildade personer och ge en relevant lön! Har ni inte råd? Jodå! För då kommer det att göras besparingar på bland annat mediciner mot depression, som ofta rundhänt delas ut till de äldre. Medicinen är dyr. Med relevant lön och bra arbetstider behöver man heller inte anlita så mycket, ofta outbildad, extrapersonal. Genomför också regelbundna kontroller av samtliga äldreboenden.

Dessa förslag borde mötas av förståelse av dem som råkar bestämma i dagsläget, för ett är förutsägbart: många av er kommer så småningom att befinna er i just den situation som flera av er blundar för just nu. "Det ska inte hända mig...."? Jo, det gör det med stor sannolikhet.

Låt oss en dag få i tidningen få läsa: "Äldreomsorg – vår glädje"!

Hög tid att agera

LÄS MER:Hälften har dött av coronaviruset på äldreboendets avdelningar

ANNONS