Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ett bombattentat i Kabul den 7 mars 2021 dödade och skadade ett flertal personer.  Bild: Rahmat Gul
Ett bombattentat i Kabul den 7 mars 2021 dödade och skadade ett flertal personer. Bild: Rahmat Gul

Vem ska försvara Afghanistan när männen flyr?

Ska utländska unga män och kvinnor återigen tvingas riskera sina liv för att stoppa ett nytt talibanskt skräckvälde, skriver Lars i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

10/3 Långt och samtidigt nära mellan Vetlanda och Afghanistan

Om svenskt militärt deltagande i ISAF:s/NATO:s militära operationer i Afghanistan kan man ha synpunkter på, även om intentionen med den svenska insatsen var mer humanitär än militär. Men att kalla det som nu sker i Afghanistan för ”krig”, som om det var ett reguljärt krig mellan Afghanistan och utländsk militär, är grovt vilseledande, när det i verkligheten är ett inbördeskrig mellan afghansk militär och talibaner – som ingalunda är på upphällning.

Skräckväldet smyger sig åter på nu när ISAF:s/NATO:s aktiva militära uppdrag i Afghanistan avslutats och fältet återigen lämnas öppet för talibaner.

Samtidigt som detta sker flyr unga afghanska män Afghanistan i tiotusental. Vem ska då göra jobbet att försvara landet och befolkningen? Vem ska då skydda kvinnors frihet och flickors möjlighet att utbilda sig?

Ska utländska unga män och kvinnor återigen tvingas riskera sina liv för att stoppa ett nytt talibanskt skräckvälde? Och få höra att de brutit mot folkrätten?

Unga afghanska män behövs mer i Afghanistan, såväl nu för att bekämpa talibanerna som i framtiden för att bygga upp ett av inbördeskrig förhärjat Afghanistan, än som framtida ”pensionärsförsörjare” i Sverige.

Lars

LÄS MER: Häktningsförhandling efter attacken i Vetlanda

LÄS MER: Familjerna som öppnat sina hem för asylsökande

LÄS MER: IS bakom mord på tv-anställda i Afghanistan