Den nya utrikesministern Tobias Billström (M) får inte antyda att Turkiet på något sätt är en demokrati, tycker insändarskribenten.
Den nya utrikesministern Tobias Billström (M) får inte antyda att Turkiet på något sätt är en demokrati, tycker insändarskribenten. Bild: Anders Wiklund/TT

Varför säger ni att Turkiet är en demokrati?

Beror oförmågan att kalla en spade för en spade på Sveriges Nato-ansökan eller på en väldigt snäv demokratiuppfattning? skriver Niclas Kuoppa.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Turkiet är en demokrati”, säger utrikesminister Tobias Billström. Billström är, efter förra statsministern Magdalena Andersson och nuvarande statsministern Ulf Kristersson, den tredje av våra högt uppsatta politiker som i år talat om Turkiet som en demokrati. Nu får det vara nog!

Hur kan vi förvänta oss att en svensk regering ska värna om svensk demokrati eller främja demokratisering i världen om ministrarna inte vet eller håller med om att en anständig demokrati är mer än att val hålls regelbundet!?

Låt mig citera statsvetaren Staffan Lindberg: ”Turkiet är inte en demokrati enligt några som helst nivåskattningar som finns (...) Om man ska sänka nivån så lågt att Turkiet räknas som en demokrati då är nog vattnet ganska grumligt och brunt och luktar illa.”

ANNONS

Av organisationen Freedom House får Turkiet 32 poäng av 100 i uppfyllandet av politiska rättigheter och medborgerliga friheter och klassas som ”icke fritt”. Sverige får, som en jämförelse, 100 poäng och klassas som ”fritt”. Enligt, det av Sida finansierade, Human Rights Foundation of Turkey begås övergrepp dagligen och de beskriver situationen i Turkiet som ett becksvart mörker. Enligt World Justice Project är respekten för mänskliga rättigheter, myndigheters ansvar inför lagen, och förekomsten av fria och oberoende medier lägre än i Kina.

Och om jag får vara petnoga. Enligt Utrikesdepartementets rapport från 2021 är Turkiet inte ens den parlamentariska demokrati statsminister Ulf Kristersson hävdat. Utan en exekutiv presidentrepublik där parlamentets makt minskat till förmån för president Erdogan.

Beror oförmågan att kalla en spade för en spade på fikandet efter president Erdogans godkännande av Sveriges Nato-ansökan, eller på en väldigt snäv demokratiuppfattning? Det första vore förnedrande, det senare illavarslande.

Niclas Kuoppa

LÄS MER:Här är ministrarna i Ulf Kristerssons första regering

LÄS MER:Billström: Slut på feministisk utrikespolitik

LÄS MER:Erdogan öppnar för att bara släppa in Finland i Nato

ANNONS