Statsminister Ulf Kristersson (M) möter media på en pressträff där nya statsråden i regeringen presenteras.
Statsminister Ulf Kristersson (M) möter media på en pressträff där nya statsråden i regeringen presenteras. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Här är ministrarna i Ulf Kristerssons första regering

Nu har Ulf Kristersson bildat regering och det står klart vilka ministrar som ska styra Sverige de kommande fyra åren.
Så vilka är de? Här är GP:s genomgång av hela den nya regeringen.

ANNONS
|

Ulf Kristersson (M), statsminister

Var socialförsäkringsminister i Fredrik Reinfeldts alliansregering 2010-2014. Har varit partiledare sedan 2017 och gjorde ett försök att väljas till statsminister efter valet 2018, men röstades ned av riksdagen.
Har tidigare bland annat varit ordförande för Moderata ungdomsförbundet (1988-1992), kommunalråd i Strängnäs och socialborgarråd i Stockholm.
Bild: Magnus Sandberg

Ebba Busch (KD), vice statsminister och näringsminister

Blev kommunalråd i Uppsala vid 23 års ålder och tog över som partiledare för Kristdemokraterna efter Göran Hägglund 2015. Lyfte partiet i valet 2018 genom en stark valspurt och var den första tidigare allianspolitiker som öppnade för ett samarbete med Sverigedemokraterna.
Bild: Nils Petter Nilsson

Gunnar Strömmer (M), justitieminister

Ordförande för MUF 1998-2000 och partisekreterare sedan Ulf Kristersson tog över som partiledare 2017. Advokat och initiativtagare till Centrum för rättvisa, en organisation som arbetar med att stärka fri- och rättigheter, och som han ledde 2002-2011. Årets svensk 2013.
Bild: Christine Olsson/TT

Elisabeth Svantesson (M), finansminister

Nationalekonom och riksdagsledamot sedan 2006. Arbetsmarknadsminister under det sista året av Fredrik Reinfeldts tid som statsminister (2013-2014). Tog över som ekonomisk-politisk talesperson efter Ulf Kristersson, när han blev partiledare.
Har frikyrklig bakgrund och har tidigare varit informationssekreterare för abortkritiska Ja till livet.
Bild: Anders Wiklund/TT

Tobias Billström (M), utrikesminister

En moderat veteran som haft tunga poster för partiet i närmare 20 år.
Riksdagsledamot sedan 2002 och integrationsminister i alliansregeringen under åren 2006-2014. Därefter förste vice talman fram till att han blev gruppledare för Moderaterna i samband med att Ulf Kristersson tog över som partiledare 2017.
Blir utrikesminister och chef på utrikesdepartementet.
Bild: Magnus Sandberg

Johan Pehrson (L), arbetsmarknads- och integrationsminister

Tog över som tillförordnad partiledare så sent som april i år och lyckades hålla kvar Liberalerna i riksdagen. Juristutbildad i Uppsala och riksdagsledamot sedan 1998.
Var partiets gruppledare i riksdagen under åren i regeringsställning (2006-2014). Kandiderade till posten som partiledare när Jan Björklund avgick 2019.
Bild: Henrik Montgomery/TT

Maria Malmer Stenergard (M), migrationsminister

Tuff debattör som tagit allt mer plats de senaste åren. Moderaternas migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson sedan 2019. Har tidigare varit skattepolitisk talesperson och miljö- och jordbrukspolitisk talesperson.
Bild: Christine Olsson/TT

Jessika Roswall (M), EU-minister

Tidigare tjänstgjort som vice ordförande i EU-utskottet och varit partiets europapolitiska talesperson. Roswall är utbildad advokat och specialiserad på brottmål och familjerätt. Har suttit i riksdagen sedan valet 2010.
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Johan Forssell (M), bistånds- och utrikeshandelsminister

Kanske mest känd för sina eldiga tv-debatter med före detta justitieminister Morgan Johansson (S) om brottslighet. Var förhandstippad som inrikesminister med ansvar för polismyndigheten, men så blev inte fallet. Arbetade bland annat som stabschef i regeringen Reinfeldt.
Bild: Nils Petter Nilsson

Pål Jonson (M), försvarsminister

Pål Jonson har flera tunga meriter, inte minst genom att han är doktor i krigsvetenskap vid King’s College i London. Han har också varit politisk sakkunnig under regeringen Reinfeldt och har också tidigare arbetat som politisk sakkunnig på Försvarsdepartementet. Nu blir han chef över hela departementet och som försvarsminister får han i uppgift att öka Sveriges försvarsanslag till två procent av BNP tills 2026.
Bild: Claudio Bresciani/TT

Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar

Har under det senaste året blivit känd för att vara Moderaternas energipolitiska talesperson och har inte minst drivit kärnkraftsfrågan hårt. Nu får han den nyinrättade posten som minister för civilt försvar som anordnas under Försvarsdepartementet.
Bild: Christine Olsson/TT

Jakob Forssmed (KD), socialminister

Har varit ekonomiskpolitisk talesperson för Kristdemokraterna och därmed Ebba Buschs vapendragare. Frågan som sorteras Socialdepartementet är viktiga för Kristdemokraterna och därför var det kanske inte helt oväntat att Jakob Forssmed blev chef för hela departementet. I den nya regeringen kommer idrottsfrågorna inte ha en egen ministerpost, men sorteras under Forssmed.
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Acko Ankarberg Johansson (KD), sjukvårdsminister

Acko Ankarberg Johansson är en riktig KD-veteran och haft rad olika poster inom partiet. Mellan 2006 och 2010 var hon kommunstyrelsens ordförande i Jönköping och mellan åren 2010-2018 var hon Kristdemokraternas partisekreterare. Var en av de favorittippade till posten som sjukvårdsminister, som också är en profilfråga för KD.
Bild: Nils Petter Nilsson

Camilla Waltersson Grönvall (M), socialtjänstminister

Har varit socialpolitisk talesperson för Moderaterna fram tills nu. Är den enda västsvenska politikern i den nya regeringen och kommer från Lilla Edet. Waltersson Grönvall har varit riksdagsledamot sedan 2010.
Bild: Christine Olsson/TT

Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister

Anna Tenje kommer senast från rollen som kommunstyrelsens ordförande i Växjö och har varit riksdagsledamot mellan åren 2006-2010. Tenje är också sedan några år tillbaka andre vice ordförande i Moderaterna.
Bild: Nils Petter Nilsson

Mats Persson (L), utbildningsminister

En av de mer tongivande figurerna i Liberalerna. Han spelade en tung roll i partiets vägval att lämna Januariavtalet och återvända till Ulf Kristerssons sida. Kommer senast från rollen som gruppledare och ekonomiskpolitisk talesperson. Den senare rollen hade han också under Jan Björklunds tid som partiledare, men Persson valde att säga upp sig i protest efter att partiet ingått Januariavtalet.
Bild: Fredrik Sandberg/TT

Lotta Edholm (L), skolminister

Lotta Edholm är en partiveteran som haft en rad olika poster genom åren och nu blir skolminister. Edholm har bland annat varit skolborgarråd i Stockholm och var toppnamn för partiet i Stockholms stad mellan 2006-2020. Edholm har varit gift med tidigare folkpartiledaren Lars Leijonborg, med vilken hon har en son.
Bild: Magnus Sandberg

Paulina Brandberg (L), jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister

Paulina Brandberg är åklagare och har bland annat arbetat på Åklagarmyndigheten vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Inför valet 2022 försökte Liberalerna profilera henne och få in henne i riksdagen, men Brandberg fick ingen riksdagsplats. Nu har hon i stället fått förtroendet att bli minister i den nya regeringen.
Bild: Christine Olsson/TT

Erik Slottner (KD), civilminister

Erik Slottner kommer senast från rollen som trygghets- och äldreborgarråd i Stockholms stad. Han har också tidigare varit ordförande för KDU och även arbetat som tjänsteman på KD:s riksdagskansli.
Bild: Christine Olsson/TT

Niklas Wykman (M), finansmarknadsminister

Niklas Wykman har under den gångna mandatperioden varit Moderaternas skattepolitiska talesperson. Wykman är inte ett helt okontroversiellt namn och anklagades bland annat av Anna Kinberg Batra för att vara en av kuppmakarna som drev på för att avsätta henne som partiledare.
Bild: Christine Olsson/TT

Romina Pourmokhtari (L), klimat- och miljöminister

Romina Pourmokhtari är avgående ordförande för Liberalernas ungdomsförbund och varit kanske den mest tongivande ungdomsförbundsordföranden de senaste åren. Hon är född 1995 och blir därmed den yngsta ministern någonsin.
Bild: Nils Petter Nilsson

Parisa Liljestrand (M), kulturminister

Var efter valet 2018 kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna kommun. Hennes politiska engagemang ska ha startat genom att hon startade DemoEx, ett lokalt parti som trodde på direktdemokrati.
Bild: Christine Olsson/TT

Peter Kullgren (KD), landsbygdsminister

Peter Kullgren har ofta synts vid sida av KD-ledaren Ebba Busch under de senaste åren, inte minst för att partiet försökt ha ett ökat fokus på landsbygdsfrågor och Kullgren fått det övergripande ansvaret för de frågorna. Kullgren har också varit partiets partisekreterare sedan 2018. Peter Kullgren har också varit kommunalråd i Karlstad innan.
Bild: Henrik Montgomery/TT

Andreas Carlson (KD), infrastruktur- och bostadsminister

Är gruppledare för KD sedan 2015 och partiets rättspolitiska talesperson. Kommunfullmäktigeledamot för KD i Mullsjö 2006-2014. Riksdagsledamot sedan 2010, och satt alltså i både fullmäktige och riksdagen samtidigt. Förlorade sin riksdagsplats i höstens val.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS