Allergivaccination sträcker sig över minst tre år och kan endast påbörjas på hösten, berättar Karin Ström.
Allergivaccination sträcker sig över minst tre år och kan endast påbörjas på hösten, berättar Karin Ström. Bild: Johan Nilsson/TT

Vårdprioritering påverkar sjuka barns framtid

Ansvarsfulla prioriteringsbeslut ska föregås av analys och diskussion, skriver Karin Ström.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Slutreplik

14/7 Vårdutbudet anpassas till befintliga resurser

10/7 Regionen kan inte lämna barn med allergi utan sitt vaccin

Regionhälsans beslut att med omedelbar verkan stoppa allergivaccination (immunterapi) strider mot hälso- och sjukvårdslagen. Endast barn med mycket svår allergisk sjukdom kommer i fråga för allergivaccination. Det är en behandling som sträcker sig över minst tre år och kan endast påbörjas på hösten i god tid innan pollensäsongen börjar. Efter avslutad behandling kan barnen minska sin medicinering, klara skolan och fritidsaktiviteter bättre och få ett friskare liv.

Enligt beslut i Sveriges riksdag 1997 ska prioriteringar inom sjukvården baseras på en etisk plattform som består av tre grundläggande principer. En av dessa är behovs- och solidaritetsprincipen, enligt vilken de som har den svåraste sjukdomen ska ges vård först. Det innebär också att de svagaste patienterna, de som inte kan tala för sig, till exempel barn, ska få vård först.

ANNONS

Ansvarsfulla prioriteringsbeslut ska föregås av analys och diskussion. Risk- och konsekvensanalys var inte genomförd när Regionhälsan fattade sitt beslut, vilket. Beslut först och analys senare är inget bra arbetssätt.

Karin Ström, ordförande Astma- och allergiföreningen i Västra Götaland

LÄS MER:Vården i Göteborg hårt pressad: Motsvarar fyra sjukhus

LÄS MER:Kraftiga reaktioner på Sahlgrenskas miljonsmäll

LÄS MER:Rädda välfärden från systemhotande nedskärningar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS