Det är svårt att bedöma en opinionsundersökning när viss information saknas, menar insändarskribenten.
Det är svårt att bedöma en opinionsundersökning när viss information saknas, menar insändarskribenten. Bild: JESSICA GOW / TT

Vad är grejen med så många opinionsundersökningar?

Man kan också fundera på om de kan ha påverka våra politiker, skriver signaturen LOBO.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Det verkar som att Novus-undersökningar och liknande blivit ett nytt instrument för snabb och låg kvalitativ journalistik. Har man inget djupare så kan man alltid slänga fram några resultat från en opinionsundersökning och föra någon form av journalistisk diskussion runt den. Men hur ska åhöraren bedöma detta?

På vilken vetenskaplig grund är undersökningen gjord? Hur många har tillfrågats? Hur är frågorna ställda? Hur ser urvalet ut?

LÄS MER:S går framåt – M backar

För det mesta redovisas inget av ovanstående grundläggande punkter för att man skall kunna bedöma relevansen i undersökningsresultatet. Ett flagrant exempel är den senaste Novus-undersökning om NATO-medlemskap.

Man kan också fundera på om de kan påverka våra politiker. Ska Sverige styras utifrån tveksamma opinionsundersökningarna?

ANNONS

LOBO

LÄS MER:Många poliser siktar på nytt jobb

ANNONS