Statsminister Magdalena Andersson (S) kan glädja sig över den senaste tidens opinionsmätningar. Arkivbild.
Statsminister Magdalena Andersson (S) kan glädja sig över den senaste tidens opinionsmätningar. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

S går framåt – M backar

S går framåt i nya sammanvägningar av de senaste opinionsmätningarna. M och SD för en jämn kamp om att vara näst största parti.

ANNONS

I både Svensk väljaropinion som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Ekot i Sveriges Radio och i TV4 Väljaropinion får Socialdemokraterna över 30 procent: 30,8 respektive 30,4 procent.

– Socialdemokraterna går väldigt tydligt uppåt, säger opinionschef Toivo Sjörén på Kantar Sifo till Ekot.

Kampen om att vara andra största parti är hård. I Svensk väljaropinion kniper Sverigedemokraterna (SD) andra platsen med 19,8 procent jämfört med Moderaternas (M) 19,7.

I TV4 Väljaropinion ligger M före med 20,4 procent jämfört med SD:s 19,6.

I båda sammanvägningarna ligger både Miljöpartiet (MP) och Liberalerna (L) klart under riksdagsspärren. MP får 3,4 procent i båda, medan L får 2,7 respektive 2,6 procent.

ANNONS

I båda sammanställningar ökar S och KD, medan M, C och MP backar jämfört med december i Svensk väljaropinion och med november i TV4 Väljaropinion.

Enligt TV4 skulle S, V och C tillsammans få 178 mandat jämfört med 171 mandat för M, KD och SD om det vore val i dag. MP och L skulle inte komma in i riksdagen.

I Svensk väljaropinion vägs de tre senaste opinionsmätningarna in. De är från Novus, Kantar Sifo och Ipsos.

I TV4 Väljaropinion ingår Sifo, Demoskop, Novus, Ipsos och SCB. De mätningarna har vägts samman av Göteborgs universitet.

S-ledaren, statsminister Magdalena Andersson, kan också glädja sig över att hon behåller sin stora ledning i Expressen/Sifos mätning av väljarnas förtroende för partiledarna i januari.

Enligt mätningen har 51 procent av de tillfrågade mycket stort eller ganska stort förtroende för henne. M-ledaren Ulf Kristersson får 32 procent. I botten av förtroendeligan ligger MP:s två språkrör.

Mätningen gjordes 7-10 januari.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS