Skulle inte skolorna i Sverige vara världsbäst? undrar skribenten.
Skulle inte skolorna i Sverige vara världsbäst? undrar skribenten. Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Ta inte också de sista smulorna från barnen

Finns det verkligen inget annat i samhället ni kan spara på? skriver Malin Elgetun Markänger.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Efter att flera förskolor och skolor i olika kommuner fått veta att det ska sparas pengar, sitter rektorer och lärare i hela Sverige just nu med en klump i magen. Politiker väljer att se endast siffror, men snälla se individerna! Det är framtidens medborgare vi pratar om. Våra elever, de som ska få en gedigen utbildning så att Sverige kan fortsätta vara ett bra land att bo i.

Vad händer när man trycker in flera elever i klassrummen i oftast väldigt dåliga lokaler? Många vuxna hade aldrig accepterat en sådan arbetsmiljö. Dagens elever är mer krävande på ett annat sätt än tidigare. Det handlar dels om en mer individualiserat uppfostran hemifrån samt andra faktorer som stress och sociala medier som gör barn mer sårbara.

ANNONS

Dagens elever sitter inte tyst på sin plats i klassrummet och lyssnar på allt vad läraren säger. De kräver oftast något annat av läraren. Därför måste eleverna få vara i mindre klasser, ha tillgång till lärare och resurser. Snälla politiker tar ni bort det lilla vi redan har i skolan, är det eleverna som får lida! Finns det verkligen inget annat i samhället ni kan spara på?

Jag är lärare och framför allt mamma och just nu är jag orolig för hur det kommer bli både för mina kollegor, eleverna och mina barn. Skulle inte skolorna i Sverige vara världsbäst? Nu ska vi börja spara på det som redan är på gränsen. Vi kan inte ta bort flera lärare och resurser, eleverna behöver dem! Politikerna träffar inte eleverna och ser då inte att för barn är både trygghet i klassrummet och tillgång till vuxna att lita på, det viktigaste för att må bra. Skolan är inte bara måluppfyllelse och skolämnen.

Ni politiker får inte ta bort smulorna som ni har kastat till Sveriges förskolor och skolor, snälla låt i alla fall de vara kvar. För våra barns skull!

Malin Elgetun Markänger, lärare och mamma

LÄS MER:Lärare demonstrerar: "Går inte att trolla mer"

LÄS MER:Fullständigt orimliga nedskärningar i gymnasiet när staden gör stora överskott

LÄS MER:Barnen är för dåliga på matte – Göteborg sticker ut

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS