Vad vi fått höra är att detta beror på kommunens nya hyresmodell där hyran för vår byggnad från 1886 höjts med 5 miljoner kronor varpå verksamheten plötsligt går 4,8 miljoner back. Det finns något djupt bisarrt i detta och vi anser att det är ett uppenbart systemfel då kommunen höjer sina egna hyror varpå skolorna tvingas skära ner, skriver debattörerna.
Vad vi fått höra är att detta beror på kommunens nya hyresmodell där hyran för vår byggnad från 1886 höjts med 5 miljoner kronor varpå verksamheten plötsligt går 4,8 miljoner back. Det finns något djupt bisarrt i detta och vi anser att det är ett uppenbart systemfel då kommunen höjer sina egna hyror varpå skolorna tvingas skära ner, skriver debattörerna. Bild: Henrik Björnsson/Göteborgs-Posten

Fullständigt orimliga nedskärningar i gymnasiet när staden gör stora överskott

Vi har fått veta att vår skola Schillerska gymnasiet ska skära ned kraftigt. Vad vi fått höra är att detta beror på kommunens nya hyresmodell där hyran har höjts med 5 miljoner kronor varpå verksamheten plötsligt går 4,8 miljoner back. Det finns något djupt bisarrt i detta och vi anser att det är ett uppenbart systemfel då kommunen höjer sina egna hyror varpå skolorna tvingas skära ned, skriver Henrik Bjärkse, Andreas Nilvik och Karin Berg, gymnasielärare.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Nyligen fick vi reda på att utbildningsnämnden beslutat om nedskärningar på 80 miljoner kronor i stadens gymnasieskolor. Vår egen skola och arbetsplats, Schillerska gymnasiet, går 4,8 miljoner kronor back och måste därmed skära ner - tillsammans med nästan varje kommunalt gymnasium. Hur vår skola, som förra året höll budget, nu plötsligt blöder pengar är något av ett mysterium då söktrycket är högt och våra klassrum bokstavligen är överfulla med i princip 34 elever i varje ny etta. Vad vi fått höra är att detta beror på kommunens nya hyresmodell där hyran för vår byggnad från 1886 höjts med 5 miljoner kronor varpå verksamheten plötsligt går 4,8 miljoner back. Det finns något djupt bisarrt i detta och vi anser att det är ett uppenbart systemfel då kommunen höjer sina egna hyror varpå skolorna tvingas skära ner. Skolledningen skyller på kommunen, kommunen skyller på regeringen och regeringen - ja, antagligen har de annat att tänka på än Göteborgs gymnasieskolor.

ANNONS

Springa snabbare

Hur nedskärningarna ska gå till har vi ännu inte fått reda på. Mjölk till kaffet har redan dragits in så vad finns då mer att ta av? Är det biblioteket som ska bort? Vårt bibliotek som 2019 fick utmärkelsen “Skolbibliotek i världsklass” men som redan sedan förra årets nedskärningar inte har budget till att köpa in böcker (!) och har tvingats minska personal och öppettider. Är det extra stöd till de elever som behöver det, eller elevhälsans skolsköterskor, kuratorer och specialpedagoger som skolan inte längre har råd med? Kanske är det vi lärare som behöver ta fler kurser, fler elever, större klasser eller springa snabbare. Något måste bort och vad som förväntas hinnas med i en heltidstjänst kan enkelt korrigeras i effektiviseringen och budgetbalansens namn. 4,8 miljoner är inte småpotatis.

Vilka är egentligen ansvariga för nedskärningarna och vilka av Göteborgs väljare röstade för det stålbad gymnasieskolan nu ställs inför? Inget parti gick i höstas till val på att en gång för alla, riktigt ordentligt, skära i skolan. Ändå ställs vi inför det faktum att 80 miljoner ska bort. Detta hör förvisso ihop med att regeringen beslutat att spara 47 miljarder på Sveriges kommuner, en summa som i princip är identisk med hela den svenska gymnasieskolans samlade budget men här finns en brist på ansvarstagande som i grunden är ett demokratiskt problem.

ANNONS

Offra inte Göteborgs gymnasieungdomar, det är inte det mandat väljarna gav er för ett halvår sen

I tuffa ekonomiska tider behövs i synnerhet en fungerande utbildning om vi i framtiden vill ha något annat än just tuffa tider. Det här förstår de flesta men, vad det verkar, varken den socialdemokratiskt ledda utbildningsnämnden eller den borgerligt ledda regeringen.

Offra inte Göteborgs gymnasieungdomar, det är inte det mandat väljarna gav er för ett halvår sen. Till syvende och sist är det trots allt eleverna som betalar med sin hälsa och sin utbildning. Det förstår nog egentligen utbildningsnämndens socialdemokratiska ordförande, Milyon Tekle-Haile, också. Trots att hon, när SVT påpekar de kraftiga försämringar detta leder till för lärare och elever, häver ur sig plattityder som “det ska vändas på varenda krona” och ensidigt skyller kommunens nedskärningar på regeringen, trots att gymnasieskolan är kommunens ansvar. En kommun som har ett överskott på 3,7 miljarder kronor 2022.

Henrik Bjärkse, lärare, Schillerska Gymnasiet

Andreas Nilvik, lärare, Schillerska Gymnasiet

Karin Berg, lärare, Schillerska Gymnasiet

ANNONS