Elbidrag hjälper föga. Gå till botten med orsakssammanhang! skriver Britta.
Elbidrag hjälper föga. Gå till botten med orsakssammanhang! skriver Britta. Bild: Janerik Henriksson/TT

Sverige måste sluta bota andra länders elbrist

Jag vet att EU bestämmer över vår kapacitet att kunna vara generösa och sälja av vårt överskott. EU vill "bota" många länders underskott med vårt överskott, skriver Britta.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Det talas dagligen om vårt överskott på el i samma mening som höga elpriser. Vi vet nu att vi aldrig exporterat så mycket el utomlands som under 2022. Just på grund av exporten lider folk i Sverige. Vi har stor elbrist, vilket ger oss hemska elräkningar, ibland omöjliga att kunna betala.

Jag vet att EU bestämmer över vår kapacitet att kunna vara generösa och sälja av vårt överskott. EU vill "bota" många länders underskott med vårt överskott. Varför gör inte regeringen något åt detta? Så kan det inte få fortsätta. Låt oss ligga på en nivå som inte skadar landets ekonomi. Låt oss behålla mer el.

ANNONS

Inflationen går upp i full fart parallellt med att el till hushåll och el till företag blir dyrare och dyrare. Följden blir att riksbanken anser sig tvungna att höja boräntorna. Så i slutet på kedjan blir det villaägare som straffas för att Sverige "lyder" EU och försätter sina invånare i knipa. Är detta rimligt? Detta har hållit på, inte bara under 2022 utan det startade tidigare.

Folks ekonomi blir urholkad. Regeringen ser på. Elbidrag hjälper föga. Gå till botten med orsakssammanhang! Vi som blir hårt drabbade vet att Sverige har mer el än de flesta andra länder i Europa. Det retar oss att vi ändå ska nå vår fattigdomsgräns. Dessutom får vi inte ta del av vinsten från exporten.

Vem eller vilka lägger beslag på de pengarna?

Britta

LÄS MER:Elprisstöd till hushåll och företag – detta gäller för dig

LÄS MER:EU ska inte tvinga på Sverige orimliga klimatkrav

LÄS MER:Svenskarna trotsar inflationen: ”2023 blir ett väldigt resfyllt år”

ANNONS