Den 7 januari skärptes de regionala riktlinjerna kring användning av munskydd och sjukhuset utarbetade en lokal rutin som säger att alla som vistas i sjukhusets lokaler ska bära munskydd, skriver Sahlgrenska universitetssjukhuset i en replik.
Den 7 januari skärptes de regionala riktlinjerna kring användning av munskydd och sjukhuset utarbetade en lokal rutin som säger att alla som vistas i sjukhusets lokaler ska bära munskydd, skriver Sahlgrenska universitetssjukhuset i en replik. Bild: Olof Ohlsson

SU: Viktigt att patienter känner sig trygga

För ordinära vårdbesök bedöms dessa hygienrutiner som fullgoda, skriver Jerker Isacson, chefsläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset, i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS

Replik

3/2 Jag möttes av dåliga hygienrutiner på Sahlgrenska

Vi beklagar att du i samband med ditt besök på Sahlgrenska Universitetssjukhuset upplever rutinerna kring handhygien för besökare som bristfälliga. Det är väldigt viktigt att du som patient eller närstående känner dig trygg under din vistelse på sjukhuset.

Vi arbetar ihärdigt och kontinuerlig med att förhindra smittspridningen av covid-19. Den 7 januari skärptes de regionala riktlinjerna kring användning av munskydd och sjukhuset utarbetade en lokal rutin som säger att alla som vistas i sjukhusets lokaler ska bära munskydd.

Det innebär att alla patienter och besökare får munskydd och handdesinfektion vid ankomst till sjukhuset. Viruset som orsakar covid-19 dödas effektivt av handsprit. Genom skyltning uppmanas patienter och besökare att hålla minst två meters avstånd. Syftet är att minska risken för att personer som bär på viruset men ännu inte fått symptom ska föra smittan vidare inom sjukhuset. Om patienten tar av sig munskyddet under besöket, exempelvis i samband med en undersökning, erbjuds patienten ett nytt munskydd och handdesinfektion. Upplever man som patient att man inte får tillräckligt med handsprit i handen, kan man givetvis få mer.

ANNONS

Sjukhusets medarbetare som arbetar patientnära kompletterar alltid munskydd med heltäckande visir. I möte med patienter ska också avstånd på minst två meter eftersträvas då det är möjligt, även vid bärande av munskydd. Vårdpersonal på sjukhuset spritar händerna kontinuerligt under sina arbetspass – så fort munskydd eller visir vidrörts och före och efter varje patientkontakt – för att förhindra att själv bli smittad, eller föra smitta vidare.

För ordinära vårdbesök bedöms dessa hygienrutiner som fullgoda. För arbete i operationssal gäller hårdare hygienkrav kring desinfektion och handtvätt.

Den nedgång i antalet smittade och inlagda patienter med covid-19 vi nu upplever är efterlängtad. Nu är det viktigt att vi fortsätter följa rutiner och restriktioner så att trenden håller i sig framöver.

Jerker Isacson, chefsläkare Sahlgrenska Universitetssjukhuset

LÄS MER:Söker svar på hur corona påverkar smak och lukt

LÄS MER:Så gör du: Kontrollera att ditt covid-test är äkta

LÄS MER:De letar efter farliga mutationer av coronaviruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS