Eftersom jag jobbat på en operationsavdelning i många år är jag mycket medveten om vikten av god handhygien för att minska smittspridning, skriver insändaren.
Eftersom jag jobbat på en operationsavdelning i många år är jag mycket medveten om vikten av god handhygien för att minska smittspridning, skriver insändaren. Bild: Johan Nilsson/TT

Jag möttes av dåliga hygienrutiner på Sahlgrenska

Handspriten som erbjuds har med andra ord inget som helst syfte, skriver Hasse Karlsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Vid återbesök på Sahlgrenska för några dagar sedan upptäckte jag att man givit efter för munskydds-mobben. Utanför entrén stod en vakt som kollade vart jag skulle samt delade ut munskydd.

Eftersom jag jobbat på en operationsavdelning i många år är jag mycket medveten om vikten av god handhygien för att minska smittspridning. Munskydd ska hanteras med rena händer, annars riskerar att flytta smittämnen via händerna till området runt näsan.

För att rengöra händerna på rätt sätt ska man tvätta noggrant med tvål och vatten under minst tjugo sekunder. Tvål och vatten fanns inte i närheten, istället blev jag erbjuden handsprit – ett betydligt sämre val när det gäller virus. Jag fick då cirka en halv milliliter i handflatan, men om det ska användas som alternativ till tvål och vatten behövs en riklig mängd som gnuggas in över alla delar av händerna till handspriten torkat.

ANNONS

Handspriten som erbjuds har med andra ord inget som helst syfte!

På Sahlgrenska kände jag mig väldigt osäker då det verkade som om införandet av munskyddskrav skett utan att man blandat in människor som är duktiga på hygien och smittspridning.

När munskydden sedan används får man inte röra dem förrän de tas av och slängs. Munskydd får aldrig flyttas ner under näsan, stoppas i fickan eller hängas runt halsen utan ska täcka näsa och mun under hela tiden de bärs. Efter användning ska de betraktas som smittförande avfall och behandlas därefter.

Efter läkarbesöket frågade jag var jag skulle göra av munskyddet och blev anvisad en vanlig papperskorg av utomhusmodell överfull med använda munskydd.

Efter ett försök att göra mig av med munskyddet på ett någorlunda smittsäkert sätt bad jag om något för att rengöra händerna och fick ytterligare en halv milliliter handsprit!

Jag brukar inte oroa mig för covid-19 utan litar på att jag är duktig på att hålla distans, sköta min handhygien och ha en strategi för hur jag undviker att viruset tar sig från punk A till punkt B.

Men på Sahlgrenska kände jag mig väldigt osäker då det verkade som om införandet av munskyddskrav skett utan att man blandat in människor som är duktiga på hygien och smittspridning.

Med andra ord. Det låter som ett politiskt beslut.

Hasse Karlsson

LÄS MER:Tegnells teori om varför storstäderna inte sticker ut under andra vågen

LÄS MER:Stora skillnader när regioner smittspårar

LÄS MER:Rökning ökar risken för svår covid-19

ANNONS