Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi har plats för alla, och välkomnar alla nyförlösta, som behöver eftervård på BB, skriver insändarna i repliken. Bild: Christine Olsson/TT
Vi har plats för alla, och välkomnar alla nyförlösta, som behöver eftervård på BB, skriver insändarna i repliken. Bild: Christine Olsson/TT

SU: Förlossningen har god patientsäkerhet

Vi bedömer att patientsäkerheten är god och att du ska kunna känna dig trygg, skriver bland andra Nils Crona, verksamhetschef Obstetriken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

6/4 Sahlgrenska – vilken vård kan vi räkna med?

För att skydda patienter och medarbetare från coronasmitta har Sahlgrenska Universitetssjukhuset besöksförbud sedan den 18 mars 2020. Förbudet gäller till den 30 juni i år.

Samordningsrådet för förlossningsvården i Västra Götalandsregionen har gemensamt beslutat att samtliga förlossningsenheter i regionen ska göra undantag för förlossningar, där närstående får närvara. Däremot har VGR:s alla BB besöksförbud, där vårdas och vistas endast nyförlöst och nyfödd. Reglerna finns av omtanke om dessa patienter och de oumbärliga medarbetarna.

Förlossningsvården på Östra sjukhuset är Nordens största förlossningsenhet med stor specialistkompetens för komplikationer och neonatalvård. Kanske känner du som frisk födande med friskt barn och frisk partner att du inte får den vistelse du önskar, men gravida är en riskgrupp och på Östra förlöser vi gravida med svåra bakgrundssjukdomar, samtidigt som vi förlöser och vårdar prematura barn.

Vi har plats för alla, och välkomnar alla nyförlösta, som behöver eftervård på BB.

Vi har plats för alla, och välkomnar alla nyförlösta, som behöver eftervård på BB. På Östra sjukhuset kan vi däremot inte dubbla antalet patienter/besökare genom att välkomna närstående, då smittspridningsrisken ökar. Den fuktskada som insändaren hänvisar till är reparerad och de BB-rummen öppnas igen om några dagar.

Vi följer såväl alla rutiner vi har för BB-vård som rutiner för skyddsutrustning och avstånd som krävs av oss under pandemin. För enklare icke-vårdrelaterade uppgifter har vi ”BB-värdinnor” anställda för att vara lyhörda för mammornas behov. Vi har sedan tidigare både barnmorskor och sjuksköterskor anställda på eftervårdsavdelningen, samt läkare att tillkalla vid behov, precis som alltid.

Vi bedömer att patientsäkerheten är god och att du ska kunna känna dig trygg med den vård vi erbjuder.

Nils Crona, verksamhetschef Obstetriken, SU

Pia Pauli, biträdande verksamhetschef Obstetriken, SU

Ian Milsom, professor, områdeschef kvinnosjukvården och Drottning Silvias barnsjukhus, SU

LÄS MER: Den spruckna bebisbubblan – då får partners stanna kvar på BB

LÄS MER: Hon hjälper kvinnor med förlossningsskador

LÄS MER: Arbetsmiljöverket: Gravida ska inte arbeta nära patienter