Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Berätta vad ni gör för att säkerställa att vi får den vård vi har rätt till, skriver insändaren. Bild: Christine Olsson/TT
Berätta vad ni gör för att säkerställa att vi får den vård vi har rätt till, skriver insändaren. Bild: Christine Olsson/TT

Sahlgrenska – vilken förlossningsvård kan vi räkna med?

Tankar på att inte få plats på BB eller att behöva dela lokaler med potentiella smittbärare ger mig direkt hjärtklappning och ångest, skriver ”Gravid”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Jag är gravid och väntar mitt första barn i maj. De känns både helt fantastiskt och ganska skrämmande med anledning av pandemin och allt den medför i form av restriktioner på MVC och vid ultraljud, isolering för att undvika allvarlig sjukdom och för tidig födsel, partnerförbud på BB, och så vidare.

Listan kan göras lång.

Intresset för att förstå vad det innebär att gå igenom en graviditet och en födsel under en pandemi verkar dock vara marginellt. En önskan är att de som bestämmer över förlossningen och BB i Göteborg ändå försöker förstå.

Jag upplever ingen förlossningsrädsla – ännu. Jag ser fram emot att få möta mitt barn med hjälp av den kompetenta personalen på Östra. Men min ångest över att något ska gå fel på grund av arbetssituationen för barnmorskorna, och att jag ska behöva vara kvar på BB utan min partner gör att oron ökar varje dag.

Tankar på att kanske inte få plats på BB, att behöva dela lokaler med potentiella smittbärare, eller att inte få behövligt stöd på grund av personalbrist ger mig direkt hjärtklappning och ångest – inga goda förutsättningar för en trygg förlossning.

Gravida, som knappast har ork och kraft att ta strid mot mäktiga institutioner är en särskilt utsatt grupp under pandemin.

Berätta vad ni gör för att säkerställa att vi får den vård vi har rätt till.

Så snälla ni i ledningen på Sahlgrenska – svara konkret på varför våra partners inte få följa med till BB när de får det i så många andra regioner. Och – hur kan ni redan nu ha beslutat att detta ska gälla till den 30 juni?!

Berätta också om det kommer finnas tillräckligt med platser på BB, då en avdelning är fuktskadad, och om det kommer finnas tillräckligt med (välmående) personal som orkar utföra sitt jobb.

Berätta vad ni gör för att säkerställa att vi får den vård vi har rätt till.

Och snälla ni äldre kvinnor som av någon anledning verkar bli provocerade av detta, bespara oss yngre blivande mammor fler utlåtanden om hur det var på er tid och sluta skuldbelägga oss. Ge ert stöd eller lägg energin på annat.

Låt oss kvinnor hålla ihop och stötta varandra och lämna till makthavare och chefer att stå till svars istället.

Gravid

LÄS MER: Barnmorskorna tar strid för att partnern ska få stanna

LÄS MER: Är det viktigt att båda föräldrarna får stanna på BB?

LÄS MER: Förlossningen på Östra sjukhuset hårt pressad

LÄS MER: Personalen på Östras förlossning gör ett bra jobb