Regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen.Möte i sessionsalen i Vänersborgs kommunhus.
Regionfullmäktige i Västra Götalandsregionen.Möte i sessionsalen i Vänersborgs kommunhus. Bild: Kent Eng

Stryka namn på valsedlar meningslöst - det är kryssen som räknas

Om man jämför med de flesta kommuner så representerar en ledamot i regionfullmäktige betydligt färre invånare än vad en ledamot i kommunfullmäktige gör, skriver regionrådet Conny Brännberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Replik

22/7 Ju fler regionpolitiker desto sämre soppa

Jan Fager menar att det är för många politiker i regionen. Regionfullmäktige beslutade nyligen hur den nya organisationen ska se ut nästa mandatperiod. De nio partierna i regionfullmäktige deltog aktivt i arbetet och hade många olika tankar. Kristdemokraterna föreslog att minskningen skulle vara fem procent av antalet politiker. Majoriteten av partier hade en annan uppfattning.

Jan Fager kommer att stryka de första namnen på valsedeln. Numera saknar det betydelse att stryka ett namn. Valmyndigheten räknar ändå med det. Det som gäller för personval är antalet kryss. Om man inte kryssar så gäller den ordning som partiet fastställt. Om en kandidat får fem procent av kryssen i valkretsen och minst 100 röster blir denne personvald. Om flera kandidater blir personvalda är inkallelseordningen beroende av antalet kryss.

ANNONS

Ur demokratisk synpunkt kan man alltid resonera kring antalet politiker. Om man jämför med de flesta kommuner så representerar en ledamot i regionfullmäktige betydligt färre invånare än vad en ledamot i kommunfullmäktige gör. I Göteborg, som ett exempel, finns 81 ledamöter i kommunfullmäktige. Det innebär att en ledamot representerar ungefär 7500 invånare. För Västra Götalandsregionens del innebär det att de 149 ledamöterna representerar 11 700 invånare. Fager menar att det är för många i regionen, men säger ingenting om representationen i kommunen.

Conny Brännberg (KD), regionråd

LÄS MER:Regionpolitiker missar unga väljare

LÄS MER:Partiordförandens kritik: Det är för många politiker

LÄS MER:Ju fler regionpolitiker desto sämre soppa

ANNONS