Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Carolina Falkholt har målat snippkonstverket mittemellan Nordstan och Operan. Bild: Meli Petersson Ellafi
Carolina Falkholt har målat snippkonstverket mittemellan Nordstan och Operan. Bild: Meli Petersson Ellafi

Stoppa sexualiseringen av våra gator!

Varför ska en enskild konstnär få företräde framför oss andra?, skriver bland Annelie Enochson, Chatarina Lorin och Ann Yngfors.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Vi som undertecknar den här texten vänder oss skarpt emot att allmänna medel (våra skattepengar) används till att sexualisera det offentliga rummet med så kallad konst som visar könsorgan eller intima situationer.

Det senaste exemplet är Carolina Falkholts ”konstverk” på Trafikverkets plank vid Göteborgsoperan. Att hänvisa till yttrande- och tryckfriheten med dessa ”konstverk” är djupt beklagligt. Varför ska en enskild konstnär få företräde framför oss andra som tvingas att dagligen utstå dessa ”konstverk” i en offentlig miljö och som man inte kan värja sig emot?

LÄS MER: Ingen bryr sig när Falkholts snippa blir vandaliserad

Vi är djupt upprörda över att även våra barn och barnbarn, får möta dessa könsorgan på offentliga platser.

Namnet på detta ”konstverk” visar dessutom på en avgrundsdjup respektlöshet till vårt språk och till andra medmänniskors livsåskådning. Målningen vid Göteborgs Opera heter ”God giving a fuck”.

LÄS MER: Snippan vid Operan är tillbaka

Vi kräver att Trafikverket och andra slutar finansiera respektlösa konstnärers egotrippade och kränkande verk. Vidare att de som finansierar konst i offentliga rum börjar ta ansvar och upphör med sexualiseringen av våra gemensamma rum.

Annelie Enochson, Chatarina Lorin och Ann Yngfors

LÄS MER: Hur ska vi förklara snippan för våra barnbarn?

LÄS MER: Här är Göteborgs konstverk som försvunnit eller förstörts

LÄS MER: Konsten måste få vara ful och provokativ