Representanter för regeringen, Försvarsmakten och Migrationsverket badade i självberöm under presskonferensen om läget i Afghanistan, skriver insändarskibenten.
Representanter för regeringen, Försvarsmakten och Migrationsverket badade i självberöm under presskonferensen om läget i Afghanistan, skriver insändarskibenten. Bild: Henrik Montgomery/TT

Sluta med ryggdunkar – ge afghaner asyl

Tänk om en bråkdel av den uppmärksamheten kring den svenska evakueringen från Afghanistan hade ägnats åt dem som Sverige i åratal har utvisat dit, skriver Anders Göransson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
LocationAfghanistan|

Jag lyssnade med stigande vrede på fredagens presskonferens om att den svenska evakueringen i Kabul var avslutad. Uppradade representanter för regeringen, Försvarsmakten och Migrationsverket badade i självberöm. Alla tackade alla för storslagna insatser i ett mycket svårt läge. Ryggdunkar utdelades. Man slog sig för bröstet.

Morgan Johansson hyllade den genomförda ”vidarebosättningen” – ja, det är nysvenska för kvotflyktingar, men ordet flykting må inte nämnas för ofta – det kan ju skorra illa i något äktsvenskt öra.

Journalister ställde inskränkta frågor med perspektivet i en strutfotbollsmatch. Heder åt SVT-journalisten som bad om en kommentar gällande dem som Sverige just utvisat till Afghanistan. Då blev det märkligt tyst i ordflödet på podiet. Morgan Johansson bollade snabbt till Migrationsverkets Mikael Ribbenvik, vars videoförbindelse lämpligt nog försvann just då.

ANNONS

LÄS MER:Fler än hundra döda i Kabul – svenska evakueringen är klar

Tänk om en bråkdel av detta engagemang, dessa ansträngningar, denna medieuppmärksamhet hade ägnats åt dem som Sverige i åratal har utvisat till Afghanistan efter en undermålig asylprocess. Åt de asylsökande som fortfarande väntar här, i förtvivlan, utan besked.

Migrationsverket har tillfälligt stoppat utvisningar och beslutsfattande. Inget besked ges alla dem som ställer frågor hur det ska gå med deras ärenden. Man skriver att ”situationen i landet är mycket svårbedömd”. Kan den bli tydligare? Situationen ger asylskäl. Punkt. Besluta då därefter. Nu!

Anders Göransson

LÄS MER:En halv miljon människor kan fly Afghanistan

LÄS MER:G7 kan överväga talibansanktioner

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS