Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Sluta med de fria skolluncherna

När så många klagar på skollunchen är medhavd matlåda ett bättre alternativ, skriver Eva Hedberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Fantastiskt att skoleleverna har fått gratis lunch i skolan i många år, ja, såklart inte gratis utan det har betalats med våra gemensamma skattemedel. Jag hade gärna sett att detta kunde fortsätta men eftersom det är så många klagomål och synpunkter på maten och önskemål om flera rätter att välja på så är det dags att slopa de fria skolluncherna. Låt föräldrarna göra ett smakrikt och felfritt lunchpaket, några smörgåsar och en frukt och medhavd mjölk eller varför inte ett glas vatten, helt gratis.

Våra politiker behöver inte åka på långväga studieresor för att se hur de gör i andra länder. Ta färjan över till Danmark eller tåget till Norge, där har de ingen fri lunch utan skolbarnen får medföra egen skollunch som föräldrarna komponerat, oftast medhavda smörgåsar och frukt.

När våra skolungdomar börjar arbeta, finns såklart möjligheten att själva kunna välja på var och vad de vill äta till lunch, under förutsättning att de betalar för den. Annars får de göra en lunchlåda och ta med hemifrån, eftersom det oftast blir för dyrt att gå till en lunchrestaurang varje dag.

Bra att vänja sig i tid hur verkligheten ser ut och att man får betala för sig med egna medel, annars kan man varken handla eller gå ut och äta.

Eva Hedberg