”Utifrån vårt nationella perspektiv skulle Sverige snarare behöva gå mot att öka sin animalieproduktion – inte minst för att kunna hävda och restaurera betesmarker”, skriver Peter Kullgren i debattartikeln.
”Utifrån vårt nationella perspektiv skulle Sverige snarare behöva gå mot att öka sin animalieproduktion – inte minst för att kunna hävda och restaurera betesmarker”, skriver Peter Kullgren i debattartikeln. Bild: Lars Schröder/TT

Skolorna ska inte lyssna på ministerns köttnationalism

Djuruppfödning och köttproduktion är starkt kopplade till utsläpp av växthusgaser, skriver Jonas Norberg.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Äntligen har de nya nordiska näringsrekommendationerna kommit, och förespråkar en huvudsakligen växtbaserad kost. Det är därför hög tid att omvärdera maten som serveras i våra skolor. Genom att införa växtbaserad mat som standard på menyn redan till höstterminen kan skolorna förbättra elevernas hälsa och göra en betydande insats för att minska vår negativa påverkan på miljön.

Tyvärr uttryckte landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i en debattartikel i Aftonbladet en oroande populistisk inställning genom att säga nej till vissa delar av NNR 2023 för att i stället prioritera svensk animalieproduktion. Regeringen sviker kommande generationer genom att välja köttnationalism framför vetenskapen och det breda allmänintresset.

ANNONS

Djuruppfödning och köttproduktion är starkt kopplade till utsläpp av växthusgaser, skogsskövling och förlust av biologisk mångfald och det finns tydliga vetenskapliga bevis som visar att en kost baserad på växter kan vara hälsosam och näringsrik. Skolorna bör lyssna på de nya rekommendationerna och bortse från regeringens fokus på kött.

Jonas Norberg

LÄS MER:Nya råd: Ät ännu mindre kött och undvik alkohol

LÄS MER:Klimatbråk efter nya kostråd

LÄS MER:Forskning visar: Onyttig mat syns mest i matjättarnas reklamblad

ANNONS