En ändring av ordningslagen kan trigga fler krav på eftergifter eftersom det sker på grund av den muslimska världens kritik, skriver Niclas Kuoppa.
En ändring av ordningslagen kan trigga fler krav på eftergifter eftersom det sker på grund av den muslimska världens kritik, skriver Niclas Kuoppa. Bild: Pontus Lundahl/TT

Ska svenskar alltså avstå från att uttrycka kritik?

Ska svenskar av hänsyn till rikets säkerhet avstå från att skapa konstverk som Lars Vilks Rondellhund, frågar sig Niclas Kuoppa.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Statsminister Ulf Kristersson (M) försöker med konststycket att kyla ned upprördheten mot koranbränningarna och samtidigt värna våra fri- och rättigheter. Att eventuellt utreda en ändring av ordningslagen må låta som en modest och rimlig åtgärd men då det sker på grund av den muslimska världens kritik kan det trigga fler krav på eftergifter.

Kristersson uppmanar vidare till ”besinning” och tycker ”att man ska uttrycka sig på ett sånt sätt som värnar svenska säkerhetsintressen”. Med tanke på att inte bara koranbränningarna upprört många muslimer och i vissa fall motiverat terrorattentat är frågan vilka andra yttringar som ska besinnas.

Ska svenskar av hänsyn till rikets säkerhet och intressen avstå från att skapa satir som den i franska tidningen Charlie Hebdo, konstverk som Lars Vilks Rondellhund, böcker som Salman Rushdies Satansverserna, fotografisk konst som Ecce Homo av Elisabeth Ohlsson Wallin, och varken uttrycka kritik mot religioner eller muslimska staters och terrororganisationers brott mot mänskliga rättigheter?

ANNONS

Och ska även svenska muslimer av samma skäl avhålla sig från att kritisera svensk yttrandefrihet, bränningar av koranen, satir, och enskilda konstverk?

Att på grund av hot begränsa vårt offentliga liv skulle rimma illa med vad förre statsministern Stefan Löfven riktade till terroristerna efter terrordådet 2017 i Stockholm: Ni kan inte kuva oss. Ni kan inte styra våra liv.

Niclas Kuoppa

LÄS MER:Vilks är död, nu är man ute efter hans konstverk

LÄS MER:Salman Rushdie attackerad i New York

LÄS MER:Fem år sedan terrorattacken mot Charlie Hebdo i Paris

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS