Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Ska lösningen på trängseln vara att promenera mera?

Det krävs bättre insatser från Västtrafik för att minska trängseln på spårvagnar och bussar, att promenera är inte lösningen, anser Håkan Lundqvist.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Lars Backström, vd Västtrafik, skriver i GP den 20/6, att fler ska promenera för att få ner smittorisken i kollektivtrafiken. Jag tror att det är bra om folk promenerar mer. Men som ett moment för att minska smittorisken av covid-19 är det nog marginellt. Större insatser är säkert nödvändiga.

Den 26 mars införde Västtrafik i förtid sommartidtabell på grund av att många förare blev sjukskrivna till följd av covid-19. Redan veckan efter sattes fler turer in på linje 7 och 11 vid rusningstrafik efter påtryckningar från många resenärer. Men någon verklig helhetslösning har lyst med sin frånvaro och detta har märkts på linjerna 6, 7 och 11 till Kortedala–Bergsjön under coronan.

Nu går det en extrabuss 11 från Kortedala via Januarigatan, Allhelgonakyrkan och Kortedala Torg till Åkareplatsen under rusningstid. Bussen går från Hotell Radisson Blue vid Centralen, och det är olyckligt med olika på- och avstigningsplatser. Tyvärr går dessa bussar ofta tomma? Det kan bero på dålig information från Västtrafik och vanor hos resenärerna?

Vi kräver fler turer med både buss och spårvagn nu för att minska smittspridningen!

Om Västtrafik hade tagit sitt ansvar så hade dessa extrabussar gått under hela dagen och stannat vid spårvagnshållplatserna ner till Gamlestaden eftersom vagnarna från Bergsjön ofta är fulla när de kommer till Kortedala.

Om det inte är möjligt att återinföra vintertidtabellen så borde större flexibilitet hos Västtrafik kunna möjliggöra fler turer i rusningstid med både spårvagnar och bussar. Våra linjer 6, 7 och 11 toppar i antalet resande i staden med ungefär 51 miljoner turer under 2019 . Trängseln var stor långt innan corona kom hit. Nordöstra Göteborg har drabbats hårt av covid-19. Så här räcker det inte att promenera mera! Vi kräver fler turer med både buss och spårvagn nu för att minska smittspridningen!

Håkan Lundqvist, Kortedalabo och medlem i Kommunupproret