Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sex förlorade år för miljön

Politikerna säger en sak och gör en annan. Trots löften om långsiktiga spelregler för biodrivmedel har de många år senare ännu inte lyckats prestera detta, skriver Lena Eriksson Sonebrink, Värmlands Metanol AB.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik till Miljö-Nisse, 4/9

Björn Gillberg har mycket riktigt jobbat för en bättre miljö och folkhälsa hela sitt verksamma yrkesliv. Värmlands Metanol AB är ett mycket genomarbetat projekt som var färdigprojekterat och klart för byggstart 2013. Finansieringen var ordnad och marknaden vidöppen. Då införde politikerna oväntat fossil koldioxid- och energiskatt på biodrivmedel. Det försämrade kalkylen med nära 3 kr/l för vår del, varför vi (och alla andra projekt i vardande) fick lägga byggstarten på is.

Senfärdiga politiker

Politikerna lovade att snarast komma med gynnsamma långsiktiga spelregler som möjliggjorde produktion av biodrivmedel i landet. Det har man ännu inte presterat. Betydande skattemedel hämtas in via drivmedelsskatterna, vilket medfört att finansministerns intressen sammanfallit med oljeindustrins. Att hejda biodrivmedel.

En rad statliga utredningar visar att biomassa för produktion av biodrivmedel finns i skogen. De bästa och billigaste produkterna är att med förgasningsteknik framställa metanol och DME. För att styra över till de drivmedel som sett över tid ger de lägsta kostnaderna för att nå klimatmålen borde politiken inriktas på att få igång en produktion av metan, metanol och/eller DME från grot och skogsflis.

Men politikerna säger en sak och gör en annan. Vi ser sex förlorade år för miljön bakom oss. Det är inte lätt att agera för klimatet när man har politikerna emot sig.

Lena Eriksson Sonebrink

Värmlands Metanol AB