Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En som icke slog sig till ro var Björn Gillberg, vår förste och fortfarande störste miljökämpe, skriver insändaren.  Bild: Rolf Hamilton/TT
En som icke slog sig till ro var Björn Gillberg, vår förste och fortfarande störste miljökämpe, skriver insändaren. Bild: Rolf Hamilton/TT

Gör som Gillberg – agera för klimatet

Klimatproblemen har varit kända i närmare femtio år och under den tiden har politiker och kändisar pratat utan att komma med några lösningar på problemet. Med undantag för somliga, menar signaturen Miljö-Nisse.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

till Marie Eriksson, 31/8

I stort sett håller jag med Marie. Klimatproblemen har varit kända i närmare femtio år och under den tiden har politiker och kändisar pratat utan att komma med några lösningar på problemet. Det närmaste en praktisk åtgärd svenska politiker kommit var införandet av en koldioxidskatt.

För några år sedan var USA:s förre vicepresident Al Gore mediernas gunstling när han reste världen runt och pratade klimatproblem. Denna uppgift har nu övertagits av Greta Thunberg.

På 1970-talet drabbades världen av en oljekris. Bekymrade svenska politiker talade dagligen om betydelsen av att minska vårt lands beroende av importerad olja. Hur detta skulle ske hade man dock ingen aning om. Några veckor senare, när oljan flödade igen var all oro som bortblåst och man kunde börja prata om något annat.

En som dock icke slog sig till ro var Björn Gillberg, vår förste och fortfarande störste miljökämpe. I slutet av 1970-talet startade han ett forskningsprojekt som gick ut på att använda restprodukter från skogsindustrin som råvara för tillverkning av metanol, ett utmärkt motorbränsle. En storskalig produktion skulle dessutom generera många arbetstillfällen i den glesbygd som alla politiker i sina tal vill värna om. Några år senare har han också en fabrik i Värmland.

Nog är det konstigt att Björn Gillbergs arbete inom detta område inte uppmärksammas mer av politiker och media.

Miljö-Nisse