Sommar 1986 betade inga kor på fälten när vi åkte från Uppsala till Göteborg eftersom gräset var radioaktivt, berättar insändarskribenten.
Sommar 1986 betade inga kor på fälten när vi åkte från Uppsala till Göteborg eftersom gräset var radioaktivt, berättar insändarskribenten. Bild: Lasse Hedberg/TT

Säg ja till mer vindkraft – inte ny kärnkraft

Jag glömmer inte sommaren 1986, två månader efter Tjernobyl, skriver signaturen Miljövän.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Förra veckan hade ni en tänkvärd Wanloo-teckning i GP: ”Vi har demokratiskt beslutat att det här med klimatet inte är så viktigt längre”. Mycket väl formulerat. Precis som tecknaren är vi många som verkligen bryr oss om klimatet. Vi har just rest med tåg och cykel i Europa.

På många platser snurrar vindkraftverken helt ljudlöst och producerar billig el. Hur kan så många kommunpolitiker vara emot dessa vindsnurror som ger oss el nästan gratis? I stället vill man ha nya kärnkraftverk som inte ger oss el förrän 2035–2040. Då behövs de sannolikt inte eftersom vind, sol, vätgas och batterier gjort att vi inte längre har elbrist. Helt utan risk för radioaktiva utsläpp.

ANNONS

Jag glömmer inte sommaren 1986, två månader efter Tjernobyl. Inga kor betade på fälten när vi åkte från Uppsala till Göteborg eftersom gräset var radioaktivt. Sätt inte stopp för nya vindkraftsparker ute till havs eller längs våra motorvägar. De behövs nu och ger oss el väldigt snart.

Miljövän

LÄS MER:Göteborgsbolagets lösning på elbristen: Bygga 17 nya små kärnreaktorer i Sverige

LÄS MER:Magnus förbättrar säkerheten i världens kärnkraftverk

LÄS MER:Tro inte på politikerna - vindkraften är inte hållbar

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS