Lisebergs nya badhus Oceana dagen efter den stora branden. Göteborg.
Lisebergs nya badhus Oceana dagen efter den stora branden. Göteborg. Bild: Robin Aron

Fria ord: Så kan Göteborg resa sig ur askan igen

Det är fullt möjligt att skapa ett attraktivt Göteborg med en unik identitet men det är inte möjligt om man bara jämför Göteborg med andra städer, konkurrerar med andra städer och försöker bräcka andra städer, skriver insändarskribenten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Askan ligger tung över vattenpalatset. Askan ligger tung över människors arbete, hopp och framtidsplaner. Det som hänt är fruktansvärt. Att säga att resa sig ur askan kanske inte är det lämpligaste just nu. Men kanske behöver Göteborg göra just det. Inte bara ur askan utan titta upp från ritborden, husbyggen och djupa tunnlar. Resa sig, tänka om, tänka nytt. Eller egentligen tänka både framåt och bakåt. Vad är Göteborgs identitet? Det som gjort Göteborg till en stad där människor levt och trivts? Det som gjort att turister kommit hit? Det finns såklart många aspekter och det finns olika bilder av staden – musikstad, kulturstad, fikastad, matstad, ölstad, fotbollsstad, parkstad, spårvagnsstad, miljöstad, naturstad, havsstad och skärgårdstad. Allt finns i Göteborg. I en stad.

ANNONS

Och så en byggnadsstad. Göteborg som stad växer. Utåt, inåt, nedåt och på höjden. Vi står mitt i en omfattande stadsutveckling och i denna ska stadens alla ansikten rymmas. Eller? Eller är det nya ansikten som ersätter de andra? Bygger vi bort något bra? Hur gestaltar vi Göteborg, där vi ska uppleva alla städer i en och samma stad? Vad gör Göteborg till en stad som man inte kan hitta på andra ställen? Vill vi att Göteborg ska se ut som vilken mainstreamstad som helst? Frågorna är många och i svaren ekar många viljor som strider i stället för att samarbeta, för långa processer, för smalt konsekvenstänkande och hybris.

Det är fullt möjligt att förena Göteborgs olika ansikten till en helhet, att flera städer kan rymmas i en stad. Det är fullt möjligt att skapa ett attraktivt Göteborg med en unik identitet, både när det gäller stadsplanering och stadens utbud. Det är dock inte möjligt om man i sin yrkesroll inte representerar staden utan bara sig själv. Det är inte möjligt om man bara jämför Göteborg med andra städer, konkurrerar med andra städer och försöker bräcka andra städer. Men det är möjligt om man vågar se det som inte blivit bra och göra på ett annat sätt. Tänka nytt men behålla det som är bra. Ge utrymme för kreativitet. Tänka och planera tillsammans. Tänka Göteborg.

ANNONS

Göteborg är en stad där människor lever sina liv. Ibland under vissa perioder, ett kort tag, ibland längre, ibland hela livet. Göteborg är ett hem. Till alla som vill komma hit vill jag kunna säga – välkommen till vårt hem.

Alex S Maragd

ANNONS