Så planerar vi för cyklingen

Förslaget innebär att cykling i Änggårdsbergen fortsatt ska tillåtas på gång/cykelvägar samt på markerade cykelstigar, men inte i terrängen, skriver Jeremy McClure, Göteborgs stad.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Replik till Undrande göteborgare, 15/1 och Martin, 19/1

Cykling i naturområden är ett intresse som ökar. Eftersom cyklister kan komma i konflikt med gående och ridande och påverka känslig natur, arbetar vi med att hitta bra lösningar för hur cykling kan samsas med andra aktiviteter och med hänsyn till naturen. Änggårdens naturreservat är ett statligt reservat, där cykling inte är förbjudet.

Länsstyrelsen, Göteborgs stad och Mölndals stad arbetar nu för att utöka naturreservatet Änggårdsbergen och ta fram en ny skötselplan. Utgångspunkterna är att främja friluftsliv, folkhälsa, pedagogisk verksamhet och biologisk mångfald i stadsmiljön genom att säkra friluftsområden och grönområden av god kvalitet. Förslaget innebär att cykling fortsatt ska tillåtas på gång/cykelvägar samt på markerade cykelstigar, men inte i terrängen.

ANNONS

Utifrån platsens förutsättningar bestämde vi att försöka arbeta förebyggande för att minska konflikter och slitage och anlade en separat cykelstig i samarbete med en ideell cykelförening.

Vid en upprustning av en gångväg vid reservatet uppmärksammade vi konflikter mellan gångtrafik och cykling och slitage på natur med fri terrängcykling. Utifrån platsens förutsättningar bestämde vi att försöka arbeta förebyggande för att minska konflikter och slitage och anlade en separat cykelstig i samarbete med en ideell cykelförening.

Genom samverkan med cyklisterna hoppas vi på en ökad förståelse för varandras frågor med minskat slitage på naturmark, ökad hänsyn till gående i kombination med en intressant cykelstig som resultat. Samarbete med föreningar, medborgare och andra aktörer i förvaltning, skötsel och aktiviteter i parker och naturområden är politiska mål som vi vill utveckla vidare. Att anlägga en cykelstig i samarbete med engagerade cyklister som vill hjälpa till att hitta bra lösningar för att kunna samsas i naturområden är ett bra exempel på detta.

Jeremy McClure

projektledare/teknisk naturförvaltare, park- och naturförvaltningen, Göteborgs stad

ANNONS