Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Det är inte en majoritet av världens invånare som förespråkar munskydd – det är världens beslutsfattare, skriver insändaren. Arkivbild. Bild: Jessica Gow
Det är inte en majoritet av världens invånare som förespråkar munskydd – det är världens beslutsfattare, skriver insändaren. Arkivbild. Bild: Jessica Gow

Sällan munskydd är motiverade ens i yrket

De som i sin yrkesutövning använder munskydd vet hur och när de är motiverade, och det är sällan, skriver Nisse Essle, leg. läkare i en replik.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Replik

9/1 Två tankar i huvudet samtidigt – då går munskydd bra

5/1 Tror munskyddssekten att amerikaner är dummare?

Det intressanta är din upplevelse från München. Min vän hävdade att det redan på flygplatsen i Frankfurt var många personer som inte höll avstånd och även där motiverade de det med att de ju bar munskydd! Kanske Bayrare, samt möjligen svenskar, är klokare än alla andra?

Frågan är inte om man kan hålla två tankar i huvudet samtidigt utan om man vet vad man gör. De som i sin yrkesutövning använder munskydd vet hur och när de är motiverade, och det är sällan. Jag har erfarenhet av hur exempelvis kirurger är oförsiktiga med steriliteten eftersom de är helt sterilklädda och utgår från att allt i lokalen är sterilt. Då blir man mer oförsiktig och det är en helt normal psykologisk reaktion.

Det är inte en majoritet av världens invånare som förespråkar munskydd – det är världens beslutsfattare. Om det vore så välsignande borde väl smittspridningen vara påtagligt mindre omfattande i de länder som har hårda krav på munskydd? Det är den inte. Studera dessutom Västtrafiks bruksanvisning för munskydd i kollektivtrafiken och fundera på om någon alls kan följa den – den är komplicerad.

När det gäller dödstalen ligger Sverige i skrivande stund på sjuttonde plats efter att ha halkat ned påtagligt i förhållande till flera länder med striktare restriktioner. Om något definitionsmässigt är rätt för att många gör det borde vi också ha haft lockdowns, trots att de visat sig knappt påverka smittspridningen över tid. En gång i tiden trodde alla att jorden var platt men det blev inte mer rätt för det.

Nils Essle, leg.läk.

LÄS MER: Så använder du ett munskydd på rätt sätt

LÄS MER: Västtrafik delar ut gratis munskydd – så får du tag på ett

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset