Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tror munskyddssekten att amerikaner är dummare?

WHO:s rekommendationer är inte att lita på och det märks tydligt i USA att munskydd gör att folk håller mindre avstånd, skriver Nils Essle, leg.läkare.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Munskydd, inte ett bra smittskydd enligt skribenten. Bild: Pär Fredin/TT
Munskydd, inte ett bra smittskydd enligt skribenten. Bild: Pär Fredin/TT

Det verkar som om munskyddssekten har fått fritt fram på debattsidorna utan att någonsin bemötas. Trots den totala avsaknaden av stöd för uppfattningen att generell användning av munskydd i en ovan befolkning skulle medföra mindre smittspridning och/eller minskad dödlighet i Covid-19 så används den så kallade försiktighetsprincipen som argument. Man menar att munskydd alltid bör användas för säkerhets skull eftersom det i alla fall är bättre än ingenting alls. Man hänvisar också gärna till WHO som rekommenderar munskydd. WHO har tyvärr förbrukat en stor del av sitt förtroende då de upprepade gånger ertappats med att ta mer hänsyn till politik än till vetenskap.

FHM däremot har framfört tvivel i frågan eftersom användande skulle kunna invagga i falsk säkerhet och därmed minska effekten av andra åtgärder. Det är precis så är det är! En bekant till mig som är svensk läkare i Colorado, USA, och med jämna mellanrum lämnar det landet för att arbeta i Norge, berättade nyligen följande:

I början på våren när hon kom hem från Norge till USA höll alla rejäla avstånd och undvek all form av trängsel. När hon kom hem senare i maj, då munskydd hade blivit obligatoriskt i Colorado, höll man inte avstånd och när hon dristade sig att anmärka på det fick hon ofta svaret "men jag har ju munskydd!" Tror vi verkligen att amerikaner är så mycket dummare än svenskar?

Nils Essle, leg.läk.