Vilket Sverige får vi om det som möjliggör granskningen av makten kriminaliseras? skriver Sara Pargell.
Vilket Sverige får vi om det som möjliggör granskningen av makten kriminaliseras? skriver Sara Pargell. Bild: Claudio Bresciani/TT

Riksdagen kan fortfarande stoppa spionlagen

Jag kan knappt tro att det är sant att vi frivilligt håller på att avhända oss sådant som människor i vår omvärld just nu ger sina liv för, skriver Sara Pargell.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: friaord@gp.se

ANNONS
|

Vi, som medborgare, behöver visselblåsare. Vi behöver journalister. Vi behöver ansvariga utgivare som vågar publicera. De är vårt skydd mot korruption, övergrepp och våld också i de fall då det utövas av företrädare från den egna staten eller andra stater med vilka denna har samröre.

Med den nya lagen om utlandsspioneri, blir det brottsligt att offentliggöra uppgifter som riskerar att störa Sveriges relation eller samarbete med främmande makt. Och det kan ju låta rimligt. Men makt korrumperar. Vilket Sverige får vi om det som möjliggör granskningen av makten kriminaliseras?

Sant är att lagförslaget lämnar ett litet utrymme att publicera hemliga uppgifter om publiceringen kan anses vara försvarbar. Men någon möjlighet att i förväg avgöra vad som kvalar in där finns inte. Visselblåsare, journalister och ansvariga utgivare måste därför vara beredda på att skaka galler (maxstraffet ligger på åtta års fängelse) bara för att de gör sitt jobb. Ska vi våga tro att någon är beredd att offra så mycket?

ANNONS

Som medborgare känner jag just nu stor förtvivlan. Jag kan knappt tro att det är sant att vi frivilligt håller på att avhända oss sådant som människor i vår omvärld just nu ger sina liv för.

Du göteborgare som värnar om det öppna samhället — hör av dig till en förtroendevald från ditt parti och uttryck din hållning. Du förtroendevalda från S, C, M, KD, L och SD, som representerar Göteborg i Sveriges riksdag —bryt partilinjen! Rösta nej till spionlagen!

Sara Pargell

LÄS MER:KU ställer sig bakom lagen om utlandsspioneri

LÄS MER:Expert om nya lagförslaget: "Riktigt illa"

LÄS MER:Stå upp för pressfriheten och rösta nej till spionerilagen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS