Trots maximal medicinering har ett antal barn mycket stora besvär av sin allergi, berättar Karin Ström.
Trots maximal medicinering har ett antal barn mycket stora besvär av sin allergi, berättar Karin Ström. Bild: Janerik Henriksson/TT

Regionen kan inte lämna barn med allergi utan sitt vaccin

Sjukvårdskostnaderna minskar om färre behöver symptomlindrande medicin och akut sjukvård, skriver Karin Ström.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Styrelsen för Regionhälsan har tagit beslut att minska sina kostnader. En av åtgärderna är att ta bort möjligheten till immunterapi (allergivaccination) för barn. Inga barnmottagningar i Göteborg får därför starta behandling med immunterapi 2023/24.

50 barn har redan planerats för att starta behandling, hösten 2023, vilket nu stoppas. Någon konsekvensanalys och analys ur barnperspektivet har ännu inte gjorts.

Immunterapi är den enda behandling som påverkar allergisjukdomens orsaker. All annan behandling är endast symptomlindrande. De patienter som har behov av immunterapi har så stora besvär av sin sjukdom att vardagen inte fungerar alls. Barnen orkar inte med skolan, lek eller idrott. Pollensäsongen börjar numera redan i februari och pågår över hela sommaren, ett halv år påverkas av sjukdom.

ANNONS

Trots maximal medicinering har ett antal barn mycket stora besvär av sin allergi. Barnens livskvalitet sänks kraftigt. Dessa barn har tidigare erbjudits immunterapi. Nu tas denna behandlingsmöjlighet bort helt för barn som behandlas på barnmottagningar i Göteborg. Kortsiktigt ekonomiskt tänkande påverkar nutid och framtid för barnen.

Immunterapi är väl beprövad och dokumenterad. Sjukvårdskostnaderna minskar om färre behöver symptomlindrande medicin och akut sjukvård. Det viktigaste av allt är vinsten av att inte vara sjuk under flera månader.

Vi uppmanar Regionhälsan att ompröva detta beslut och att de barn som har behov av immunterapi ska få detta. Att inte få denna livsviktiga behandling ökar risken att utveckla multiallergi och astma som då blir en livslång kronisk sjukdom.

Karin Ström, ordförande Astma och allergiföreningen i Västra Götaland

LÄS MER:Pollenallergi ökar – orsakerna bakom och vad som kan skydda

LÄS MER:Värsta perioden av pollen över

LÄS MER:Japan ska fälla 700 000 hektar träd – för att råda bot på pollenallergi

ANNONS