Ozempic är en diabetesmedicin som även används som bantningspreparat.
Ozempic är en diabetesmedicin som även används som bantningspreparat. Bild: Joe O'Connal

Problemet är inte att andra behöver samma läkemedel

I stället för att lägga skulden på andra i en jobbig situation bör vi sätta press på tillverkare, skriver Lena N.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Replik

2/6 Lämna mig inte utan min medicin för att andra vill banta

Det är olyckligt att patientgrupper ställs mot varandra då det är brist på ett läkemedel, i det här fallet Ozempic. Men att en konkret diagnos skulle ge förtur till ett läkemedel är märkligt. Det finns diabetiker som på inget sätt följer rekommendationerna om kost och motion. Då ger givetvis den sedvanliga medicineringen inget bra resultat. Ska de då få Ozempic som tillägg? Självklart.

Lika självklart borde det vara att jag som kraftigt överviktig med en samsjuklighet som gör mig immobiliserad och bunden till hemmet får tillgång till läkemedlet. Ett läkemedel som med stor säkerhet förhindrar att jag utvecklar diabetes om jag lyckas gå ner i vikt. Dessutom omfattas inte läkemedlet av läkemedelsförsäkringen med fetma som indikation, utan dessa strax över 1 000 kronor för fyra veckor får jag betala själv.

ANNONS

I stället för att lägga skulden på andra i en jobbig situation bör vi sätta press på tillverkare, deras underleverantörer som just nu ej kan leverera samt Läkemedelsverket att agera.

Lena N

LÄS MER:Det här är Ozempic – bantningspreparat och diabetesmedicin

LÄS MER:Diabetesmedicinen helt slut i Sverige – används för bantning

LÄS MER:Rusning efter fetmamedicin slår mot diabetiker

ANNONS