"Att genomföra den största övningen på mer än 25 år precis nu är en enorm felprioritering” har ordförande i Svenska Freds sagt om Aurora 25.
"Att genomföra den största övningen på mer än 25 år precis nu är en enorm felprioritering” har ordförande i Svenska Freds sagt om Aurora 25. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Obegripligt med en ”fredsakademi” i krigstider

Nästan alla har i dag insett att i vår del av världen leder inte nedrustning och alliansfrihet till en fredligare värld, skriver Anders Bergström.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Allmänna arvsfonden fördelar årligen 100-tals miljoner kronor i stöd till projekt med mottot ”Arv som utvecklar Sverige”. Omkring fyrahundra projekt får stöd varje år. 2020 beviljades Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen 4 miljoner för att starta en ”fredsakademi” med syfte att bland annat utbilda ”fredscoacher”.

Stödet var av engångskaraktär men de har beviljats ytterligare stöd även senare. Det som väcker frågor är varför Svenska Freds, med tanke på kriget i Ukraina och dess konsekvenser, beviljades fortsatt ekonomiskt stöd för sitt projekt.

2020, när den första ansökan godkändes, fanns fortfarande en viss politisk samsyn med Svenska Freds åsikter. Men den försvann med Rysslands invasion 2022 och nästan alla har i dag insett att i vår del av världen leder inte nedrustning och alliansfrihet till en fredligare värld. För vi har en gigantisk granne med helt andra mål och som inte skyr några medel.

ANNONS

Svenska Freds håller dock fast vid sin övertygelse. Nu senast kritiserade ordförande Kerstin Bergeå militärövningen Aurora 23 för att vara en enorm felprioritering och uppmanade att i stället fokusera på konfliktförebyggande insatser, bistånd, diplomati och avspänning (GP 17/4).

Uppmaningarna kan tyckas verklighetsfrämmande men Svenska Freds har ändå all rätt att ansöka om bidrag för sina projekt. Det är Allmänna arvsfonden som måste förklara på vilka grunder man beviljat pengar och hur en "fredsakademi" kan utveckla Sverige.

Anders Bergström

LÄS MER:Svenska freds anser att alla militära övningar bör pausas

LÄS MER:Kravet efter Natoavtalet: Låt folket få veta eftergifterna

LÄS MER:Det är för lätt och för billigt att våldta kvinnor i krig

ANNONS