Hela Iran vill störta regimen, Ann Linde! skriver insändarskribenten.
Hela Iran vill störta regimen, Ann Linde! skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Mjuk diplomati är ett hån när unga i Iran mördas

Det är nu som Sverige och EU måste göra allvar av sitt snack om mänskliga rättigheter och stöd till folk som vill ha demokrati. Mjuk diplomati är bara ett hån mot de unga som mördas på gatan, skriver Zargham Asadi.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Ann Linde slog sig för bröstet och meddelade att EU kommer att utfärda ytterligare sanktioner mot organisationer och enskilda politiker som är ansvariga för våldet mot demonstranter i Iran. I övrigt är det mjuk diplomati som gäller underströk hon.

Vi borde kanske inte förvänta oss någon radikalare politik mot den islamiska terrorregimen i Iran från vår utrikesminister. Det var ju Ann Linde som bar huvudbonad i möte med bödlarna i Iran. Jag vill ändå uttrycka besvikelsen som vi exiliranier känner när Ann Linde sviker flickor och kvinnor i Iran. Regimen arresterar, torterar och till och med dödar flickor som protesterar. De tar inte hänsyn till någon FN-konvention och visar en total nonchalans för mänskliga rättigheter.

ANNONS

Det är pinsamt. Hela Iran vill störta regimen, Ann Linde! Nu har även arbetare inom den iranska oljeindustrin börjat strejka och protesterar i solidaritet med alla kvinnor och flickor.

Det är nu som Sverige och EU måste göra allvar av sitt snack om mänskliga rättigheter och stöd till folk som vill ha demokrati. Mjuk diplomati är bara ett hån mot de unga som mördas på gatan, enbart för att de vill återupprätta mänskliga rättigheter i sitt land.

På måndag ska EU, inklusive Sverige, fatta beslut om nya sanktioner mot Iran. Jag säger å det iranska folkets vägnar: Sluta klappa iranska regimen på ryggen, bojkotta dem i stället. Stäng alla iranska ambassader i EU och utvisa iranska ambassadörer från EU. Det är det som biter på bödlarna i Iran, inget annat.

Zargham Asadi

LÄS MER:Över 20 barn uppges ha dödats i Iran

LÄS MER:18 dagar av protester – det här har hänt i Iran

LÄS MER:Svensk feministisk utrikespolitik finns bara på papper

ANNONS