Missuppfattning om Attefallshus

Många krav måste uppfyllas för att kunna bygga ett Attefallshus, skriver arkitekt Faruk Alivodic.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Replik till Ted Rosendahl, 17/2

Läste insändaren med rubriken "Attefallhusen ställer till det". Insändaren har tyvärr missuppfattat allt väsentligt när det gäller Attefallagen för att bygga på en redan bebyggd villatomt. Lagen har kommit till för att ge ytterligare möjlighet att bygga på tomten. Den som har en- eller tvåbostadshus får uppföra Attefallshus på maximalt 25 kvadratmeter. Från 1 mars gäller 30 kvadratmeter.

Innan man börjar bygga måste man göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked. Handlingarna, ritningarna, som lämnas för granskning är så gott som identiska med ansökan om bygglov, beroende på vilken sort av byggnad man vill uppföra. Här gäller det att uppfylla krav på bland annat byggnadsverkets tekniska egenskaper, konstruktioners bärförmåga, skydd mot brand, tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

ANNONS

Den högsta höjden från mark till taknock får vara 4,0 meter. Huset kan användas antingen som en självständig bostad (komplementbostadshus med omfattande tekniska egenskapskrav) eller som exempelvis förråd, gäststuga eller garage (komplementbyggnad).

Faruk Alivodic

arkitekt

ANNONS