Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det bör finnas rutiner för att åtgärder ska sättas in när barn utsätts för övergrepp i förskolan, skriver insändaren. Bild: Kent Eng
Det bör finnas rutiner för att åtgärder ska sättas in när barn utsätts för övergrepp i förskolan, skriver insändaren. Bild: Kent Eng

Min fyraåring utsätts för ”rumpleken” – förskolan gör inget

Min son berättade att han inte ville vara med men att de äldre försökte tvinga honom. Men pedagogen på förskolan agerar inte, skriver signaturen ”En mamma”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara eller har du synpunkter på insändaren? Använd kommenteringsfunktionen under insändaren. Vill du skriva en egen insändare mejla till: [email protected]

Är övergrepp på barn okej? Svaret är självklart för de flesta. Men om övergreppet är utfört av andra barn? Tydligen inte lika självklart.

För ett par veckor sedan berättade min fyraåring att ett gäng killar på hans förskola brukade leka en speciell ”rumplek”. De drar ner byxor och kalsonger på varandra och pillar och slickar (!). Den äldsta killen, 6 år, var drivande i leken. Min son berättade att han inte ville vara med men att de äldre försökte tvinga honom.

Nästa morgon berättade jag om rumpleken för en erfaren pedagog. Jag förutsatte att de skulle ta det på allvar och prata med inblandade barn och föräldrar. Detta hade inte skett. Om sådana samtal blev av berodde på vilken pedagog som råkade vara kvar vid dagens slut. Min son berättade i går kväll att rumpleken fortsatt nästan varje dag.

Om ett barn berättar för sin förälder att han blir utsatt för övergrepp nästan dagligen på förskolan, då bör det finnas rutiner för att åtgärder ska sättas in. Minimum borde vara att föräldrarna till barnen får veta vad som händer!

Ansvariga rektorer på varje förskola bör se till att tydliga handlingsplaner finns. Och alla föräldrar bör få veta hur katastrofalt undermåliga rutinerna är i dag. Vifta inte bort övergrepp genom att kalla det ”nyfiket utforskande”!

En mamma

LÄS MER: Stärk skyddet för ”byxmyndiga barn”

LÄS MER: Strängare straff för våldtäkt föreslås

LÄS MER: Det här är viktigt när du väljer förskola åt ditt barn