Ett rikt samhälle borde inte låta äldre med stora behov sitta isolerade i sitt hem, tycker insändarskribenten.
Ett rikt samhälle borde inte låta äldre med stora behov sitta isolerade i sitt hem, tycker insändarskribenten. Bild: Matilda Falk

Mer pengar behövs för att korta kön till äldreboendena

Om behovet finns och budgeten inte räcker till behöver man nog öka budgeten, skriver signaturen Tänk om – gör rätt.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Slutreplik

13/9 Dyra privatiseringar av äldrevården är inte vår prioritet

4/9 Tyvärr går ideologi före de äldres behov

Tack för ditt politikersvar Marina Johansson (S) där du mest klagar på ”högerpartierna” och svarar ideologiskt. Tyvärr svarar du inte på mina och andras farhågor över de väldigt många gamla och sjuka som står i en kö med över 400 äldre. Du skriver att vi är skyldiga våra äldre en trygg ålderdom, men hur kan det hjälpa min svärmor och alla andra som står i den långa kommunala kön alldeles för länge för att de ska må bra av det? De sitter hemma isolerade och är beroende av hemtjänst – som fungerar så där.

ANNONS

Du skriver även att de kommunala äldreboendena kommer ha dyra tomma platser. Hur kan det bli så om det är över 400 äldre med en tillstyrkan av en biståndshandläggare som står i kö i dag? Och det är bara de som har fått tillstyrkan.

Jag har flera bekanta som ringer varje vecka till handläggarna och försöker få in en gammal förälder som har stora behov av en plats på ett äldreboende, men som nekas på grund av platsbrist. Hur kan det vara så om det är som du skriver – att det finns lediga platser på äldreboendena? Om behovet finns och budgeten inte räcker till behöver man nog öka budgeten. De äldre behöver det.

En fördel med att äldre flyttar till ett äldreboende är att deras boende kan överlåtas eller säljas till andra medborgare. Det ger en ”flyttkarusell” som är bra för många. Det är ovärdigt ett rikt samhälle att låta så många gamla med stora behov sitta isolerade i sitt hem.

Tänk om – gör rätt

LÄS MER:Klart: Nu får fler äldre välja privat boende

LÄS MER:Ny hemtjänstpersonal ska inte komma ensam

ANNONS