För att klara klimatkrisen behövs utsläppsminskningar inom flera områden, skriver Karin Pleijel.
För att klara klimatkrisen behövs utsläppsminskningar inom flera områden, skriver Karin Pleijel. Bild: Berit Roald/TT

Mer hållbar klädkonsumtion en del av vår politik

Genom att laga och redesigna kläder kan de användas längre och behovet av att köpa nytt minskar, skriver Karin Pleijel (MP).

ANNONS

Replik

7/9 Miljöpartiet har fel fokus

Miljöpartiet håller med om att dagens textilindustri är ohållbar. Av klimatpåverkan från svensk textilkonsumtion kommer över 90 procent från inköp av nyproducerat och vi köper i Sverige cirka 14 kilo nya kläder och textilier per person och år. Det håller inte.

Genom att laga och redesigna kläder kan de användas längre och behovet av att köpa nytt minskar. Miljöpartiet har sedan vi grundades drivit frågan om att minska överkonsumtionen, eftersom vi i dag konsumerar långt över det utrymme som finns.

Nationellt har vi tagit fram en handlingsplan för cirkulär ekonomi där textil är ett fokusområde. Här ingår bland annat att underlätta för återvinning av textilier och att driva på utvecklingen för ett hållbart mode.

ANNONS

För att klara klimatkrisen behövs utsläppsminskningar inom flera områden. Utöver cirkulär ekonomi så är transporter, bygg- och anläggning och att bevara naturen för att binda koldioxid viktiga områden. Som vi ser det är det inte det ena eller det andra, utan både och. Alla ska med när Sverige ställer om.

Karin Pleijel (MP), gruppledare Göteborg

LÄS MER:Sifo: En av tre shoppar onödiga kläder online

LÄS MER:Därför lever vi med överfyllda garderober

LÄS MER:Här hamnar skänkta kläder från Europa – mycket måste slängas

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS