Om det går fortare att bygga ut elsystemet med vindkraft är mer diskutabelt, menar insändarskribenten.
Om det går fortare att bygga ut elsystemet med vindkraft är mer diskutabelt, menar insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Långsiktig lösning på energisystemet sökes

Planeringen att långsiktigt lösa vårt energisystem måste komma igång nu. Låt experterna lämna faktabaserade förslag som snabbt kan behandlas, beslutas och genomföras, skriver Nils Bengtsson.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS

Replik

29/8, Förnybart elsystem mer pålitligt än kärnkraft

På lång sikt har nog Peter Fritzson rätt i att förnyelsebar el är pålitligare än kärnkraft. I vart fall är tillgången på brytbart uran ändlig medan tillgången på vind och sol är praktiskt taget oändlig – och att det antagligen är billigare att bygga vindkraft och solelkraft än traditionell kärnkraft.

Visst måste ett kärnkraftverk ha vatten för kylning, och att man bygger på plats med ständig tillgång på kylvatten. Liksom att vindkraft läggs där det blåser och solkraft där solen ofta lyser. Både vind-, sol- och kärnkraftverk måste ibland stänga för underhåll och reparation.

ANNONS

Men om det går fortare att bygga ut elsystemet med vindkraft är mer diskutabelt, om man tar hänsyn till vilka ytor som krävs och alla utredningar och förhandlingar det medför. Exemplet, att det finska kärnkraftverket tog 21 år att bygga , är knappast typiskt för alla dagens kärnkraftverk.

LÄS MER:Förnybart elsystem mer pålitligt än kärnkraft

För att snabbt bygga ut vindkraft, måste man främst satsa på havsbaserade vindkraftsparker.Energiminister Khashayar Farmanbar (S) anser att sådana kan börja lösa Sydsveriges energibehov redan om 1-2 år medan Svenska kraftnät sagt att anslutningspunkter för att överföra elen till land kan bli klara först om 8-10 år, förutsatt att man först gjort omfattande förstärkning av hela elnätet.

Om detta är riktigt, vore den bästa lösningen att snabbt och fossilfritt lösa dagens elkris att behålla den kärnkraft vi har och återstarta våra avstängda reaktorer.

Planeringen att långsiktigt lösa vårt energisystem måste komma igång nu. Kanske har Fritzson rätt i att elnätet bör baseras på att bygga ut förnybar el. Andra ser säkert en roll även för kärnkraft. Varför inte låta experterna till exempel på våra tekniska högskolor och på Svenska kraftnät lämna förslag, baserat på fakta, som snabbt kan behandlas, beslutas och genomföras. Och som löser både den aktuella krisen och hur vår elförsörjning skall se ut för framtiden.

ANNONS

Nils Bengtsson

Professor och f.d.kommunpolitiker

LÄS MER:Klimatforskarna: Det här måste politikerna göra

LÄS MER:Kärnkraft klyver partierna

LÄS MER:Mer pengar betalas tillbaka till elkunderna

ANNONS