Till skillnad från stora företag som Facebook och Google är inte polisens syfte att tjäna stora summor med information de samlar in, skriver skribenten.
Till skillnad från stora företag som Facebook och Google är inte polisens syfte att tjäna stora summor med information de samlar in, skriver skribenten. Bild: Jan Haas

Inte polisens övervakning du ska oroa dig över

Jag finner polisens övervakning som marginellt kränkande, skriver Bengt Allan Wendelhag.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Nyligen kunde vi läsa en debattartikel i GP med rubriken ”Vi kan aldrig tillåta att staten övervakar allt vi gör”, om det dåliga med övervakning.

Texten fokuserade på den övervakning som utförs av polisen. De samlar in data om dig men säljer den inte vidare, vad jag känner till. Däremot kan jag få stå till svars om jag gör något dåligt.

I inlägget nämndes dock inget om den kommersiella övervakningen och kränkning av integriteten som försiggår kontinuerligt. Klarna, Google, Facebook, Microsoft är några som vi vet samlar in data om oss. Vad kinesiska motsvarigheter gör med den data de samlar in, vet vi inte. Företagen tjänar miljarder på de internetspår som vi lämnar efter oss.

ANNONS

Jag tycker som debattörerna att den övervakning som pågår är stötande. Däremot finner jag polisens övervakning som marginellt kränkande, det som de stora techjättarna gör är däremot direkt motbjudande.

Bengt Allan Wendelhag

LÄS MER:Polis får nytt vapen mot gängen: "Vi är redo"

LÄS MER:Så ska regeringen knäcka gängen

LÄS MER:Flathet mot våldet banar väg för auktoritära ledare

ANNONS