Den som hävdar att man inte behöver följa regeringens, kommuners och myndigheters beslut, utan att man ska kunna bryta mot lagar och förordningar utan straff, den hör inte hemma i en demokrati som Sverige, skriver insändarskribenten.
Den som hävdar att man inte behöver följa regeringens, kommuners och myndigheters beslut, utan att man ska kunna bryta mot lagar och förordningar utan straff, den hör inte hemma i en demokrati som Sverige, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Inte ett ord om solidaritet och att ställa upp för sitt land

Den som inte varit med och röstat fram lagar har tydligen rätt att strunta i lagen om det blir besvärligt, skriver insändarskribenten.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du skriva en egen insändare? Mejla till: friaord@gp.se. Vill du svara eller har du synpunkter på en insändare? Använd samma mejladress och ange vilken insändare det gäller.

ANNONS
|

Replik

19/1 Jag sätts alltså i fängelse om det blir krig och jag flyr

Kan inte låta bli att reagera på insändaren ”Fd undersköterskas” inlägg den 20 januari. Hon börjar sin insändare med följande: ”Det är inte jag som äger min kropp, min hälsa och mitt liv, utan regeringen och myndigheterna”. Det låter inte som det Sverige jag bor i!

Undersköterskan fortsätter sedan med att klaga på att man inte får äta frukost på arbetstid. Vidare säger personen att hon inte varit med och röstat fram lagar om fängelse vid vägran att göra värnplikt, eller om faktorer som påverkar risken för att dras in i krig, såsom Natomedlemskap.

ANNONS

Den som inte varit med och röstat fram lagar har tydligen rätt att strunta i lagen om det blir besvärligt. Sedan skriver hon: ”Jag tillåter mig att ifrågasätta att jag genom att fly från att bli dödad, eller våldtagen, eller från tvångsarbete under orimliga former, riskerar fängelse”. Vad är det för scenario hon målar upp? Går det förresten att fly från den som äger ens kropp, hälsa och liv? Och i så fall vart?

Inte ett ord om solidaritet eller att ställa upp för vårt samhälle som står för skola, vård, omsorg och infrastruktur i form av fungerande stadsplanering, el, vägar, vatten och avlopp. Inte ett ord om att personen känner någon samhörighet med Sverige.

Det som personen tydligen inte fattat är att vi lever i en demokrati. Oavsett hur jag röstar, eller struntar i att rösta, så är det en vald majoritet av svenska folket som har makten. Inte en diktatorledd junta!

Den som hävdar att man inte behöver följa regeringens, kommuners och myndigheters beslut, utan att man ska kunna bryta mot lagar och förordningar utan straff, den hör inte hemma i en demokrati som Sverige.

Kaj Modig flyktobenägen

ANNONS